Orgelkring Chamade viert 25ste verjaardag met bijzonder concert

Mieke De Meyer en Tom Hoornaert. © WMe
Lien Depauw
Lien Depauw Medewerker KW

Dit weekend viert orgelkring Chamade haar 25ste verjaardag. In dit jubileumjaar staat een bijzonder slotconcert van de jaarlijkse septemberconcertreeks op het programma. “We brengen Belgian Brass Soloists naar Tielt”, vertelt een trotse Tom Hoornaert, die ook zijn 25ste verjaardag als organist in Tielt viert.

25 jaar geleden startte Tom Hoornaert als organist in Tielt en op hetzelfde moment blies hij orgelkring Chamade leven in. “Daarmee wilden we concerten en uitstappen organiseren, om ook te tonen dat het orgel niet enkel liturgisch ingezet kan worden, maar ook pedagogisch en cultureel. Na 14 jaar wachten kwam er in 2014 een nieuw orgel. We vieren dus ook nog eens de tiende verjaardag van dat moment, ideaal om onze prachtige orgel nog eens in de kijker te zetten.”

Masterclass

In september organiseert Chamade naar jaarlijkse traditie een concertreeks, met als slotstuk het concert van komend weekend. “Het moet het hoogtepunt worden van Toms jubileumjaar”, licht Mieke De Meyer, leerkracht koper aan de academie, toe. “Belgian Brass Soloists werd uitgenodigd voor een gezamenlijk concert, maar biedt ook een unicum aan onze leerlingen om een masterclass te volgen met deze topmusici. Ze combineren hun repetitie met een masterclass voor onze koperblazers en slagwerkers.”

Alle leerlingen koper en slagwerk vanaf de derde graad zijn welkom. “Ook muzikanten vanuit de verenigingen kunnen aansluiten”, aldus Mieke. “Er zijn nu toch al een twintigtal deelnemers.”

Samen musiceren

“De leerlingen zullen bovendien de kans krijgen om tijdens de opening en het slot van het concert samen met Belgian Brass op te treden, een leuk extraatje. Het merendeel speelde al eens samen met een piano, maar met orgel gebeurt dat niet zoveel.”

Tijdens de concertreeksen van Chamade kwamen er al mooie combinaties tussen orgel en andere instrumenten aan bod. “Zelfs met een reizende beiaard”, vertelt Tom, “maar ook met percussie, slagwerk, gitaar, bastuba, panfluit, piano, fagot en ga zo maar door. Zo zetten we het orgel telkens eens op een andere manier in de kijker en proberen we de stempel van het liturgische wat weg te krijgen, want ondanks alle moeite bestaat die helaas nog steeds.”

Ook in de Tieltse academie zijn ze enthousiast over het project. “Het is een mooie kans voor onze leerlingen”, vertelt directeur Sandy Vandendriessche. “We kregen voor dit project trouwens logistieke en financiële ondersteuning van de stad Tielt en van Yamaha.”

De workshop vindt zaterdag plaats van 14 tot 17 uur. Aanmelden kan via mie.demeyer@gmail.com. Het concert start zondag om 11 uur in de Sint-Pieterskerk in Tielt. Tickets kosten 20 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier