Muzikale schatten op zolder in Torhout

Gabriël Van der Steene in zijn unieke muziekkamer op zolder. (foto JS)
Redactie KW

Hoeveel singles en elpees hij in zijn indrukwekkende collectie heeft, weet hij zelf niet precies, maar het zijn er veel, héél veel. Gabriël Van der Steene is niet zomaar een platenverzamelaar, hij is er ene die geen dag zonder muziek kan. “De favoriete groep van mijn vrouw en mij? The War on Drugs!”

Gabriël (72) is in de Onze Lieve Vrouwstraat opgegroeid en woont er nog altijd, al heeft hij tussendoor onder andere ook een tiental jaar in de Keibergstraat op ’t Rozeveld gewoond. Recent heeft hij met zijn vrouw Marijke Demol (67) zijn 50ste huwelijksverjaardag gevierd. Ook Marijke is grote muziekfan. Vier broers en een schoonbroer, en aanvankelijk ook haar vader, bemanden destijds het befaamde orkest The Telstars en later The Older Brothers.

“We proberen per jaar een vijftal concerten mee te pikken”, vertelt Gabriël. “In de loop van de jaren hebben we de groten der aarde gezien en zijn we naar optredens geweest van onder meer Black Sabbath, Queen, The Rolling Stones, Pink Floyd en noem maar op. Momenteel is onze favoriete band The War on Drugs. Wat maken die gasten zalige muziek!”

Singles van Paelinck

In de living heeft Gabriël een authentieke jukebox van Wurlitzer staan, waarin er 50 singles passen. Er vlakbij prijkt een ander pronkstuk: een grote radio met pick-up uit 1952 van het merk Philips. “Met gloeilampen en een perfecte klank”, straalt Gabriël. “Elke dag zet ik die radio eventjes kort aan. Dat is een soort ceremonie geworden.” (lacht)

Het grootste deel van zijn omvangrijke muziekcollectie bevindt zich onder de nok van het huis: schatten op zolder. “Hier heb ik mijn muziekkamer”, wijst Gabriël trots. “Toen ik een jaar of 14 was, ben ik mijn eerste singles beginnen te kopen. In de bekende zaak Paelinck in de Nieuwstraat. Van rond mijn 18de ben ik pianogewijs overgeschakeld op elpees. Daarvan heb ik zeker 900 zogenoemde eerste persings. Zo’n eerste editie is vaak beperkter in oplage, waardoor die exemplaren van de plaat zeldzamer zijn.”

Gabriël is enorm gesteld op orde en netheid. Dat maakt van zijn collectie een pareltje: weinig of niets is beschadigd. Als hij een plaat heeft opgelegd, komt de stofdoek boven om de pick-up direct weer schoon te vegen.

“Muziek is mijn leven”, zegt hij. “Ik kan écht niet zonder.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier