Monroaw kiest voor nieuw nummer opnieuw voor Nederlands:“Dubbele laag in onze muziek”

Lien Depauw
Lien Depauw Medewerker KW

De Tieltse band Monroaw heeft met het nummer ‘Cirkel’ nieuw werk uit. Het is pas hun tweede Nederlandstalige single, maar het blijkt naar meer te smaken. “We hebben er intussen zelfs zes klaar, een zevende is in de maak.”

Monroaw bestaat intussen al zo’n twaalf jaar, al is de bezetting de afgelopen jaren wat veranderd. “We hebben een andere drummer en bassist, maar sinds een jaar of zes spelen we in de huidige bezetting”, vertelt Wim Vanpoucke, gitarist, zanger en ook tekstschrijver.

De band bestaat daarnaast uit bassist Peter Maes, drummer Marc Hellebuyck en gitarist Lieven Vanoverbeke. Waar de groep aanvankelijk enkel in het Engels zong, is daar sinds vorig jaar verandering in gekomen.

Verrast

“Vorig jaar zat ik te worstelen met een tekst”, legt Wim uit. “Ik kreeg het nummer maar niet uit mijn pen. Het was een moeilijke periode, mijn mama lag op sterven, en uiteindelijk deed ik iets wat ik anders nooit doe: ik heb mijn verhaal eerst in het Nederlands op papier gezet, om dan te kijken hoe het zou uitdraaien met de Engelse versie. Maar het klopte gewoon in het Nederlands, dus wilde ik er niet aan raken.”

Wim wachtte een paar weken voor hij de andere bandleden liet kennismaken met zijn nieuwste schrijfsel. “De anderen reageerden eerst wat verrast, maar uiteindelijk is De Schreeuw wel onze eerste Nederlandstalige single geworden.”

De reacties bleken enorm lovend te zijn. “Zowel op onze optredens als achteraf werd er gevraagd waarom we niet zouden verder doen in het Nederlands. Intussen hebben we een zestal nummers klaar en hebben we ook een tweede single gereleaset, Cirkel. Meteen mét videoclip.”

Lovende reacties

Cirkel kan je op twee manieren interpreteren. Enerzijds gaat het over gevangen zitten in een relatie, anderzijds is het ook wat politiek getint. Dat komt wel vaker in mijn teksten voor, soms wil ik eens tegen de schenen schoppen en duidelijk maken dat het niet altijd allemaal loopt zoals het moet. Sommige mensen vinden Cirkel puur politiek aanvoelen, anderen dan weer niet. Het is persoonlijk.”

Ook nu zijn de reacties unaniem lovend. “Nog meer dan de vorige keer, denk ik. Het geeft in elk geval motivatie om nog verder te doen in het Nederlands. Al hebben we natuurlijk ons Engelstalige repertoire niet begraven. Toen we een tijdje geleden optraden in het Vossenhol in Tielt, hebben we eerst enkele Engelstalige nummers gezongen, de laatste waren dan Nederlandstalig. Maar uiteindelijk zal onze set wel hoofdzakelijk in het Nederlands worden.”

Rockmuziek

Muzikaal is de band evenwel geen andere richting ingeslagen. “Het blijft nog steeds de sound van Monroaw. Rock, soms wat poprock. Cirkel is toch wel pittige rock, waar De Schreeuw misschien eerder wat poprock was. We proberen uiteraard de sound steeds beter te krijgen, maar gaan zeker geen ander genre spelen.”

“Veel Engelse teksten van Belgische bands klinken belachelijk”

Wim vindt het in elk geval fijn om nu wat vaker in het Nederlands te schrijven. “Het voelt iets meer naturel aan. Mijn Engels is niet slecht, maar ik ben natuurlijk ook geen Engelsman. Wat me nu vooral opvalt, is dat veel Engelse teksten van Belgische bands toch wel belachelijk klinken. (lacht) Eigenlijk heb ik altijd wel een boontje gehad voor artiesten als Frank Boeijen, of de minder bekende nummers van Rob De Nijs. Daar kan ik zeker inspiratie in vinden. Ik had ook al enkele krabbels genoteerd in het Nederlands, wat schrijfsels en gedichten. Nu probeer ik in de Nederlandstalige songteksten zeker ook een tweede laag te leggen, zodat er bij het publiek ruimte is voor inspiratie.”

Mini-elpee

Nu het nummer Cirkel is uitgebracht, is het misschien tijd voor een album? “We zouden op het einde van het jaar graag een volledige Nederlandstalige mini-elpee uitbrengen en dan kijken hoe het verderloopt. We hebben onze twee laatste nummers trouwens helemaal zelf opgenomen. Onze drummer is uitgebreid geëquipeerd wat betreft studiomateriaal en we hebben een cameraman in ons midden, dus we maken ook onze videoclips zelf. Onze laatste clip is zelfs opgenomen in het Vossenhol!”

Meer info via de site.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier