Metalgroep Spoil Engine speelt op hoofdpodium van Graspop

Drummer Steven Demey woont in Staden, maar groeide op in Torhout. © JS
Johan Sabbe

De metalgroep Spoil Engine bestaat 20 jaar en hoeft dat jubileum niet in een parochiezaaltje te vieren. De organisatoren van Graspop hebben de band namelijk uitgenodigd om op zaterdag 22 juni om 12 uur op het hoofdpodium een concert te komen spelen. Een verjaardag om niet licht te vergeten.

Graspop Metal Meeting in Dessel is een van de grotere Belgische muziekfestivals. Daar mainstage mogen staan, is voor elke groep uit het harde genre een eer. Spoil Engine speelde er al viermaal in een tent, maar nog nooit op het hoofdpodium. Nu dus wel.

Vader in gedachten

Het unieke is dat Spoil Engine in zijn bijna originele bezetting van bij de oprichting in 2004 zal spelen. Alleen bassist Kristof Taveirne uit Roeselare zal er niet bij zijn. In zijn plaats speelt de huidige bassist van de groep, Davy ‘Loco’ Vanlokeren. Voorts is gitarist Steven ‘Gaze’ Sanders, eveneens uit Roeselare, uiteraard van de partij, want hij is de enige die de volle 20 jaar van de groep heeft meegemaakt en er nog altijd de spilfiguur van is.

De drie andere muzikanten hebben op een bepaald moment afgehaakt, maar keren nu eenmalig terug: gitarist Nick Vandenberghe uit Kortemark, zanger Niek Tournois uit het Nederlandse Eede en… drummer Steven Demey. Die woont al 15 jaar in Staden, maar is opgegroeid in Torhout, waar zijn moeder Annemie Rommel nog altijd woont. Zijn vader Eric Demey, van wie hij de muziekmicrobe heeft geërfd, is vorig jaar in februari overleden. “Als ik straks op het podium van Graspop zal staan, zal dat met mijn vader in gedachten zijn”, aldus Steven. “Hij heeft me de liefde voor de muziek bijgebracht.”

Vijf jaar niet gedrumd

Spoil Engine heeft vijf albums op zijn palmares, maar zal op Graspop enkel nummers spelen uit de eerste twee: Skinnerbox v.07 uit 2007 en het bejubelde Antimatter uit 2009, precies 15 jaar geleden, dus nóg een jubileum. Dat laatste album verscheen onder het bekende metallabel Roadrunner Records en scoorde hoog.

“Het is allemaal heel spannend”, zegt Steven Demey. “Er ging een rilling door me heen toen ik te horen kreeg dat Graspop ons voor een concert op het hoofdpodium uitnodigde in quasi dezelfde bezetting als bij de start van de groep in 2004. Dat bericht kwam pas twee maanden geleden en ik had toen al vijf jaar bij manier van spreken geen trommelstok meer aangeraakt (lacht). We repeteren nu elke donderdag keihard om er op 22 juni te staan zoals vanouds. Het vraagt veel inspanning, ook fysiek, want een drummer heeft een goede conditie nodig.”

Zoon Tobe als roadie

Steven (45) is sinds 15 jaar getrouwd met Lien De Vos (38). Ze hebben een dochter June (14) en een zoon Tobe (12). Het hele gezin is fan van het harde muziekgenre, maar vooral Tobe is een diehard. “Hij volgt drums aan de rock- en jazzschool in Rumbeke”, zegt Steven.

“Hij is technisch al beter dan ik. Hij is bezeten van muziek, vooral metal. Voor het optreden op Graspop mag hij mijn roadie zijn. Zo kan hij alles van op de eerste rij meemaken. Ook mijn vrouw en dochter zullen present zijn. Dochter June musiceert eveneens: piano!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier