Les Halles en Ri4vos pakken uit met vier Muzikale Donderdagen in juli: “Zoals Muzikale Dinsdagen in beginjaren”

We zien v.l.n.r. Bart Devos, Chris Bevernage en Wim Vandamme. (Foto EF) © Eric Flamand
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De Muzikale Dinsdagen zijn terug! Chris Bevernage van Les Halles en Wim Vandamme en Bart Devos van Ri4vos zeggen het niet met zo veel woorden, maar door hun vier concertavonden in juli op de Grote Markt Muzikale Donderdagen te noemen is er wel een heel vette knipoog naar het gratis stadsfestival dat van 1999 tot 2018 duizenden muziekliefhebbers naar het Sint-Maartensplein lokte.

In Les Halles vond donderdag 30 mei de voorstelling plaats van de affiche van ’15 jaar Les Halles – Muzikale Donderdagen’. “In die vijftien organiseerden we dikwijls speciale evenementen: Blauwe Maandagen, Blauwe Donderdagen, Ieperse Dinsdagen… En nu willen we die vijftien jaar eens in de verf zetten met een mooie maand juli”, zegt Chris Bevernage (61), zaakvoerder van Les Halles. “Vier donderdagen zetten we een podium op de Grote Markt voor zomeravonden van muziek en gezellig samenkomen.”

Openluchtfuif

Voor de organisatie gaat Chris weer in zee met Ri4vos, de vzw van Wim Vandamme (48) en Bart Devos (57) die van 1999 tot 2018 met de Muzikale Dinsdagen topartiesten als The Levellers, Urbanus en School is Cool en tot 7.000 bezoekers naar het Sint-Maartensplein lokten. “De vier avonden worden op dezelfde manier ingedeeld”, zegt Wim Vandamme. “Eerst is geven we lokaal talent een kans, net zoals we deden met de Muzikale Dinsdagen en Streekgenot (dat Ri4vos in 2021, 2022 en 2023 organiseerde in samenwerking met Stad Ieper, red.). De hoofdact begint na de Last Post en is telkens een naam waar professionele muzikanten bij betrokken zijn. En we sluiten de avond ook iedere keer af met een dj-set. Noem het gerust een openluchtfuif.”

Yevgueni

De eerste avond, donderdag 4 juli, zijn er optredens van Montebaldo, covergroep The Wizards en dj Jamafrican Crew van Niels Bevernage, de zoon van Chris. Op donderdag 11 juli komt Yevgueni, een groep die toch al wat bekendheid geniet. “We vinden het zelf eigenlijk ook straf dat we voor de Vlaamse feestdag Yevgueni konden strikken”, lacht Wim Vandamme. “Als je ze in juli en augustus in West-Vlaanderen wil zien, zal dat alleen op de Grote Markt van Ieper zijn. Voorprogramma is Veel Fokkersvreugde met leden uit de Westhoek.”

Grote Markt verkeersvrij

Op donderdag 18 juli staat Wegsfeer op het menu. met als voorprogramma Grant Gale en Vetz Aksje als afterparty-dj. “De laatste avond hebben we Clearwater Creedence Revival, een band die op en af komt van Engeland met de zanger van The Animals. Ook tof is ex-Ieperling Bobalicious het geheel komt afsluiten”, geeft Wim Vandamme mee. “Het stadspodium wordt opgesteld ongeveer ter hoogte van de ingang van het In Flanders Fields Museum. Het stukje Grote Markt tussen D’Hondtstraat en Rijselstraat wordt verkeersvrij.”

Ieperse Dinsdagen

In 2022 organiseerden Ri4vos en Les Halles ook al de Ieperse Dinsdagen: drie avonden met optredens op de Grote Markt. De Ieperse Donderdagen zijn meer van hetzelfde, maar toch ook weer anders. “De Ieperse Dinsdagen was iets dat we deden na corona omdat iedereen het voelde kriebelen om iets te doen”, zegt Wim Vandamme. “De insteek was: kom, de boel moet heropbloeien. Nu is de insteek Les Halles vijftien jaar bestaat. We wilden ook een beetje af van dat juk dat het altijd op een dinsdag moest plaatsvinden. Naar invulling toe: we kennen het publiek, dus we moeten het warm water niet opnieuw uitvinden. In die zin ligt de programmatie in lijn met wat we in het verleden deden. Het belangrijkste verschil is dat er achteraf nog een openluchtfuif is met dj-sets.”

Knipoog naar Muzikale Dinsdagen

Door het de Muzikale Donderdagen te noemen is de knipoog naar de Muzikale Dinsdagen wel heel duidelijk. “Toen we stopten met de Muzikale Dinsdagen op een hoogtepunt werden we voortdurend aangeklampt met de vraag om nog eens zoiets te doen”, vertelt Bart Devos. “Maar als je met de vlag van de Muzikale Dinsdagen zwaait, dan zit je met torenhoge verwachtingen. Dus moeten we een andere vlag vinden, een andere naam, maar wel met die knipoog. Vandaar Ieperse Dinsdagen en Muzikale Donderdagen. Mensen moeten niet denken dat Daan hier zal staan spelen voor 5.000 man.”

Eerbetoon aan Chris

“Het is wel een beetje zoals de Muzikale Dinsdagen in de beginjaren”, gaat Bart Devos verder. “Het blijft zo ook een eerbetoon aan Chris. Ik noem hem onze mecenas, en dat meen ik. Zonder Chris moeten we er niet van durven dromen. Hij investeerde in de opstart van MUDI in 1999. Toen wij in 2018 beslisten om te stoppen was Chris de eerste die ontgoocheld was. ‘Dat kan toch niet zijn dat er in 2019 niets te doen zal zijn’, zei hij. En dan kwam hij op de proppen met het gegeven dat het tien jaar Les Halles was. Zo stak hij weer het vuur aan onder onze kont.”

Of er ook de volgende jaren Muzikale Donderdagen zullen plaatsvinden, laten Wim en Bart nog in het midden. “We korten het af naar MUDO24, zodanig dat er een opening is voor MUDO25 en MUDO26. Maar dat is zeker niet de bedoeling”, zegt Bart.

“Zo’n organisatie slorpt veel van je op, zeker als je het tot in de puntjes goed wil doen. We hebben allebei onze job en gezin. Chris heeft zijn zaak die moet draaien. Veel kunnen we niet bij pakken”, besluit Wim Vandamme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier