Koninklijke Harmonie De Burgersgilde brengt ‘Lenteklanken’: “Wil je graag weten hoe een schilderij klinkt? Kom dan zeker luisteren!”

Koninklijke Harmonie De Burgersgilde brengt een woelig, maar verfrissend programma tijdens Lenteklanken. (foto Kurt) © Foto Kurt
Redactie KW

Met ‘Lenteklanken’ zet de Koninklijke Harmonie De Burgersgilde het voorjaar feestelijk in. Het voorjaarsconcert wordt gespeeld door zowel de harmonie als het jeugdensemble JEL. “De luisteraar hoort donkere klankkleuren, maar al snel wordt de muziek lichter, frisser en levendiger, analoog met de lente”, klinkt het bij persverantwoordelijke Frauke Desplenter.

Lenteklanken omdat het concert in het voorjaar plaatsvindt”, vertelt persverantwoordelijke Frauke Desplenter. “Anderzijds omdat ons programma de overgang van winter naar lente, van donker naar licht weergeeft in de muziek. Zo gaan de mensen donkere klankkleuren horen in wat donkerdere stukken, maar al snel wordt de muziek lichter, frisser en levendiger, naar analogie met de lente. Het voorjaar kent ook woeligere periodes, zoals blijkt uit het spreekwoord maartse buien en aprilse grillen, en ook dat zal de luisteraar te horen krijgen.”

Harmonie en JEL

Zowel de harmonie als JEL nemen deel aan het concert. “De harmonie start met enkele stukken, waarna JEL een kort programma brengt. Na de pauze gaat de harmonie weer het podium op en aan het einde brengen JEL en de harmonie samen een stuk.”

Frauke stak het ontwerp voor de affiche in elkaar, maar het is een resultaat van verschillende ideeën uit de werkgroep. “Wat opvalt aan de affiche zijn de kleuren: wie aan de lente denkt, ziet meestal zachte, vrolijke kleuren als groen, roze en wit voor zich. In deze affiche is met hardere, felle kleuren gewerkt en hebben we ons geïnspireerd op een bekend kunstwerk, namelijk De Schreeuw van Edvard Munch en dit met een heel specifieke reden: één van de stukken die we brengen is Skriet van de eigentijdse componist Wim Henderickx. Skriet is een muzikale weergave van het schilderij. Wie dus altijd al eens heeft willen weten hoe een schilderij klinkt, moet zeker komen luisteren!” klinkt het.

Praktisch

Het voorjaarsconcert Lenteklanken vindt plaats in oc De Schouw, Statiestraat 113, op zaterdag 23 maart om 20 uur. Ticket in voorverkoop aan 10 euro, aan de deur 12 euro. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen gratis binnen. Tickets zijn te verkrijgen bij de muzikanten, bij Keurslager Vanderper (Beverenstraat 4), bibliotheek Lichtervelde en via de website www.deburgersgilde.be. (JW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier