Jos van Immerseel noemt breuk met zijn orkest Anima Eterna “moord op levenswerk”

Jos van Immerseel, dirigent en oprichter van Anima Eterna, heeft alle aantijgingen ontkend die de raad van bestuur van het Brugse orkest tegen hem geuit heeft. © Davy Coghe

Jos van Immerseel, dirigent en oprichter van Anima Eterna, heeft alle aantijgingen ontkend die de raad van bestuur van het Brugse orkest tegen hem geuit heeft. “Dit ontslag komt als een bom bij mij aan. Het is ook broodroof, ik heb geen inkomen meer”, reageert van Immerseel bij De Standaard.

Anima Eterna liet maandag aan de pers weten dat het de samenwerking heeft beëindigd met de 79-jarige Jos van Immerseel. Dat gebeurde na “aanhoudend verbaal agressief gedrag” en “regelmatige inbreuken op de contractuele verplichtingen”.

“Zowel binnen als buiten de organisatie heeft hij zich uitgelaten over Anima Eterna en het artistiek beleid op een manier die niet meer toelaatbaar was. Soms was dat beledigend, soms bedreigend, soms liegend”, benadrukte Joost Maes, lid van de raad van bestuur van Anima Eterna.

“Onzin”

Van Immerseel ontkent bij De Standaard alle aantijgingen. “Het bestuur heeft een brief gestuurd naar alle leden van het orkest. Dat zijn tweehonderd muzikanten uit heel Europa. Het is onmenselijk. Dat ik de waarden van het orkest naast me zou hebben neergelegd, is onzin. Ik heb Anima Eterna zelf gesticht en er mijn eigen geld in gestoken om het overeind te houden. Ik protesteer formeel tegen de inhoud en de vorm van dit persbericht. Dit is machtsmisbruik en intimidatie, een moord op mijn levenswerk.”

“Dat de gastdirigenten met mijn goedkeuring zijn aangezocht, klopt niet”, zegt Van Immerseel. “Ik ben enkel akkoord gegaan met de aanstelling van Giovanni Antonini voor één productie per jaar. Maar hij heeft maar twee projecten uitgevoerd en toen hebben ze de overeenkomst afgesloten. Dus de enige dirigent met wie ik akkoord was, ligt eruit. Ik ben heel tevreden over Midori Seiler, een van de drie huidige gastdirigenten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier