Op vrijdag 16 februari brengt de Brugse groep Ratmosphere haar debuutalbum ‘Devil’s Island’ op vinyl uit. Een maand later stelt deze indie-popgroep de plaat live voor in Cactus Club. Voldoende reden voor een babbel met muzikanten Jente Neels en Robin Serruys.
“Toen Donald Trump nog president was en de wereld de foute kant dreigde uit te gaan, hebben mijn jongere broer Brecht en ik Ratmosphere opgericht. Voordien speelden we in de Brugse rockband Soviet Grass. De naam Ratmosphere verwijst naar de donkere songteksten die we schrijven”, vertelt Bruggeling Robin Serruys (34).
Muzikale roots
Deze Brugse gitarist is om den brode schatter, maar kan bogen op muzikale roots: zijn oma was mezzo-sopraan, zijn opa concertpianist, zijn vader een melomaan die hem Jimi Hendrix en Jethro Tull met de paplepel mee gaf. In 2019 stonden de gebroeders Serruys, dat het podium- en kansenparcours Sound Track won, op het punt nationaal door te breken. Maar toen kwam corona. “Tijdens de lockdown hadden we volop tijd om in een boswachtershuisje liedjes te componeren voor onze eerste plaat Devil’s Island. De naam verwijst naar de Franse strafkolonie in de film Papillon met Steve McQueen. Via de combinatie van gitaren met synthesizers wilden we een kale, maar exotische sound creëren. Die gevangenis op een tropisch eiland staat symbool voor een dystopische wereld waar moeilijk aan te ontsnappen lijkt. Vele liedjes hebben een end of the world-motief”, aldus Robin Serruys. Na de pandemie kwam het duo tot het wijze inzicht dat ze Ratmosphere voor een rijkere sound en voor live optredens beter zouden uitbreiden met nog twee musici. Zo kwam zangeres en gitariste Jente Neels (22) in zicht. “Na een soloconcert in De Snuffel mijn singer-songwriterproject Jen klopten de gebroeders Serruys bij mij aan”, vertelt Jente.
Busker
Zij kreeg haar eerste gitaarlessen van haar vader, de Brugse jazzgitarist Eric Neels. Na zanglessen in het stedelijk conservatorium studeerde ze muziek aan de PXL Hogeschool in Hasselt. Deze grote Prince-fan debuteerde als busker straatmuzikant in de Blinde Ezelstraat en nabij het Begijnhof, maar is nu voltijds met muziek bezig. “Ik speel ook bij Sylvie Kreusch en Jan Verstraeten. Omdat Ratmosphere nog geen bassist had, stelde ik Fieke Soete (22) voor. Deze Oostendse muzikante studeerde samen met mij in Hasselt. Jente waakt er mee over dat de lo-fi synthesizers, drumbeats en pittige gitaarrifs van Ratmosphere een stevige scheut soul en funk mee krijgen: “Sommige nummers zijn erg dansbaar, ondanks de duistere teksten. De komende weken doen we enkele try-outs in Parijs en Brussel om onze set op punt te stellen. Dé grote test wordt ons concert op dinsdag 19 maart in de Cactus Club.”
Info: www.cactusmusic.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier