In Ieper zijn de verwachtingen hooggespannen voor de festivalzomer. Het driedaags festival Frietrock mikt met onder andere The Levellers en Martin Solveig op de affiche op 12.000 bezoekers per dag en ook Highlight Festival trekt de capaciteit op naar 6.000 à 7.000. De organisatoren hopen dat mondmaskers en sociale afstand dan niet meer nodig zullen zijn.
We brachten de organisatoren van de drie grote Ieperse festivals samen op de nieuwe festivalweide van Frietrock op Ter Waarde voor een gesprek over komende zomer. Voor Davy Bauwen van Ieperfest is het echter met pijn het hart, want het hardcore-, punk- en metalfestival, dat normaal plaatsvindt in het eerste weekend van juli, gooide al de handdoek in de ring, al staat de deur nog een beetje op een kier. “Wij zijn nog aan het afwachten wat de exacte protocollen zullen zijn”, aldus Davy. “Het gaat vooral over hoe de controles moeten gebeuren. Daar zijn nog heel veel vraagtekens rond. Als we nog iets doen, zal het waarschijnlijk pas in het najaar zijn, dus september of oktober, en zal het meer richting een concertshow gaan. Indoor of outdoor, dat moeten we nog bekijken. Het festival in de normale omstandigheden kunnen we niet laten doorgaan.”
Niels Pierpont van Highlight Festival en Patrick Thijs en Carl Bijttebier van Frietrock zitten wel al met concrete plannen in hun hoofd. Highlight Festival, dat plaatsvindt op zaterdag 28 augustus, startte maandag zelfs al met de ticketverkoop. “Twee jaar geleden ontvingen we 4.500 mensen, nu mikken we op 6.000 à 7.000 bezoekers”, zegt Niels. “Momenteel (dinsdagavond, red.) zijn er al ongeveer 3.500 kaarten verkocht. Net nadat de verkoop opengesteld werd, gingen er in twee uur tijd al 1.500 over de digitale toonbank. Iedereen wil feesten zeker?”
Eerste keer betalend
“Normaal beginnen wij vrijdag (vandaag, red.) met de kaartenverkoop”, zegt Carl Bijttebier, die verantwoordelijk is voor de boekingen bij Frietrock. Martin Solveig en The Levellers zijn de eerste namen op de affiche. “Voor het eerst in onze 12-jarige geschiedenis wordt Frietrock op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 september een driedaags betalend festival, inclusief internationale bands, op de gloednieuwe festivallocatie aan Ter Waarde, met een capaciteit van 12.000 bezoekers per dag en twee podia. De ticketprijs bedraagt 35 euro per dag en 90 euro voor het hele weekend.”
Je mag nog dj Pol op je affiche zetten, iedereen zal sowieso losgaan
Frietrock krijgt dus een serieuze groeischeut. Bij het optreden van Bart Peeters in 2018 was er een piek van 6.000 à 7.000 bezoekers, toen nog op de Leet. Nu wordt die capaciteit meteen verdubbeld. “Oorspronkelijk hadden we plannen om ons festival te verhuizen naar het Hamiltonpark, maar daar hadden we niet de ruimte die we hier wel hebben. Qua accommodatie zitten we hier echt goed. We hebben 17 hectare festivalterrein en dan nog 10 hectare parking. Het is een puur festivallandschap. In principe zaten we in 2020 met een programma voor 5.0000 à 6.000 bezoekers, maar nu gaan we voor het dubbele. Als je zo’n grote weide hebt, kun je hem beter optimaal benutten.”
Toch blijft de onzekerheid knagen. Frietrock en Highlight gaan ervan uit dat er na halfweg augustus nog amper coronamaatregelen zullen gelden. “Maar mocht er toch beslist worden dat er met bubbels gewerkt moet worden op anderhalve meter van elkaar, dan is het boeken toe”, zegt Niels Pierpont. “Zoiets kan je onmogelijk controleren.” Carl Bijttebier sluit zich daar bij aan: “Dan moet je er inderdaad niet aan beginnen.”
Geen zittend publiek
“Dat is het verschil met bijvoorbeeld Festival Dranouter, dat een zittend publiek heeft voor de optredens”, vult Davy Bauwen aan. “In onze genres kun je niet verwachten dat mensen vier uur op een stoel blijven zitten. Ik hoor dat 60.000 man op de weide van Pukkelpop eind augustus geen probleem zal zijn, maar dat wil ik toch nog eens zien. Ik hoop natuurlijk wel dat het kan, zodat festivalorganisatoren en leveranciers toch iets hebben om zich aan op te trekken.”
“Wij zullen ons aanpassen aan de zaken die op dat moment nog moeten, maar we verwachten dat de protocollen nog zullen versoepelen”, pikt Carl in. “We houden voorlopig met alles rekening. Als er sneltesten voorzien moeten worden, dan doen we dat. Ook als er medisch personeel aanwezig moet zijn, dan zullen we dat bekijken.” Hetzelfde geldt voor Highlight. “We voorzien al het nodige personeel en de ruimte voor sneltesten, maar we wachten nog af”, aldus Niels. Desnoods zullen we het moeten doorrekenen aan de bezoekers. Ik denk dat niemand er een probleem van zal maken om 5 euro extra te betalen voor een sneltest.”
Puzzelen
Ondertussen schieten nieuwe initiatieven als paddenstoelen uit de grond, terwijl gevestigde waarden hun festival naar een latere datum verplaatst hebben. Zo komen ze in elkaars vaarwater. “Wij hebben wel wat problemen met Tomorrowland, dat in hetzelfde weekend plaatsvindt”, vertelt Niels Pierpont. “Nu is het een beetje puzzelen met de timetables , maar ik denk dat we dat 90 procent van de geplande artiesten zullen kunnen regelen. Met de leveranciers ondervinden we geen problemen. Dat is het belangrijkste. Eerlijk gezegd: je mag nog dj Pol op je affiche zetten, iedereen zal sowieso losgaan.”
Carl: “Met leveranciers hebben wij ook geen problemen. Er zijn wel al twee Nederlandse acts die hebben afgehaakt omdat er in die periode blijkbaar in Nederland veel te doen zal zijn. Veel initiatieven van het voorjaar werden in Nederland blijkbaar naar september verplaatst. Hier heb je dat veel minder, voorlopig toch.”
Festivals
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier