Gregoriaanse paasbeleving met dubbelconcert in Sint-Bavokerk: “Ons doel is de Watouse gemeenschap betrekken”

De Gregoriaanse damesschola Cum Jubilo uit Watou. © gf
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

De Gregoriaanse damesschola Cum Jubilo uit Watou gaat in samenwerking met de gemengde schola Collegium de Dunis uit Brugge en ondersteund door zowel saxofoon- als serpentimprovisaties, een Gregoriaans paasrepertoire brengen. Ze doen dat in het dubbelconcert ‘Jubilate Deo’.

“We zullen het Gregoriaans Paasrepertoire dankzij een boeiende afwisseling van enerzijds de Gregoriaanse gezangen in hun pure vorm en anderzijds de meerstemmige polyfonie gebaseerd op het Gregoriaans, alsook door de improvisaties op serpent en saxofoon helemaal doen herleven. Dat is immers ook het doel van dit dubbelconcert”, zegt Bénédicte Deheegher van Cum Jubilo.

Dubbelconcert

“In dezelfde geest van het Internationaal Gregoriaanse Festival van Watou, is het ons doel om eveneens de Watouse gemeenschap te betrekken bij dit concert. Enerzijds door de medewerking van vrijwilligers die de organisatie zullen helpen verwezenlijken, en anderzijds door het concert te organiseren in de kerk Sint-Bavo van Watou”, aldus Bénédicte.

Het concert is een samenwerking tussen het koor Cum Jubilo en het koor Collegium de Dunis uit Brugge. “Dat koor werd opgericht in oktober 1995 en staat van in het begin onder de artistieke leiding van dirigent Ignace Thevelein. Sedert zijn oprichting stelde het koor aan zijn publiek een breed spectrum van concertprogramma’s voor.” Het koor Cum Jubilo werd in 1976 opgericht door wijlen Bernard Deheegher en wordt muzikaal geleid door Isabelle Theodon. De schola is verbonden aan de kerk van Sint-Jan-ter Biezen, een deelparochie van Watou, en is vooral actief in de provincie West-Vlaanderen en in Frans-Vlaanderen. Cum Jubilo is nauw verbonden met het driejaarlijks Gregoriaans Festival dat tevens werd gesticht door Bernard Deheegher.

Het eerste concert gaat door op zaterdag 27 april in Brugge. Het tweede vindt plaats op zondag 28 april om 17 uur in de Sint-Bavokerk in Watou. Nadien wordt een receptie aangeboden aan het publiek (mits vertoon toegangsticket concert), de vrijwilligers en de deelnemers in het OC De Bollaard Watou, Winnezelestraat 18A.

Tickets zijn beschikbaar via info@festivalwatou.be of 0478 29 23 80. Kaarten in voorverkoop kosten 12 euro, aan de deur 15 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier