Fanclub van Paul Bruna wil ‘De schone Westhoek’ laten erkennen als officieel volkslied
Wordt ‘De schone Westhoek’ van Paul Bruna (63) binnenkort het officiële lijflied van de Westhoek? Als het van de fanclub van de zanger afhangt in elk geval wel. Voorzitster Kathy Wyffels (54) en de bijna 600 leden willen daarvoor een aanvraag indienen bij het provinciebestuur. “Iedereen kent dit liedje en kan het ook meezingen”, vertelt Paul zelf.
Het begon allemaal met het initiatief van onze zusterkrant Brugsch Handelsblad om het lied ‘‘k En Brugge in m’n Herte’ te laten erkennen als officieel stadslied van Brugge. Dankzij een petitie met meer dan 3.000 handtekeningen zal het voorstel besproken worden op de volgende gemeenteraad. En dat bracht ook de fanclub van Paul Bruna op ideeën. Zij willen er echter geen stadslied van maken, maar wel een lied dat de hele Westhoek verbindt.
63 jaar geleden werd Paul Bruna namelijk zelf in de Westhoek geboren, in Langemark als Paul Bruneel. “Ik heb hier tot mijn twintigste gewoond”, vertelt de zanger. “Heel mijn jong leven speelde zich af in Langemark en bij uitbreiding de hele Westhoek. Ik woon nu wel al veertig jaar in Middelkerke, maar de band met de Westhoek blijft. Mijn ouders wonen ook nog altijd in Langemark.” Het was ook in Langemark dat Paul zijn eerste liedjes zong. “Toen ik elf jaar oud was, nam ik al deel aan zangwedstrijden in café Casino. In 1973 kreeg ik dan als 15-jarige al de kans om mijn eerste single op te nemen.”
Troeven van de regio
Het lied ‘De schone Westhoek’ werd uitgebracht in 1986, exact 35 jaar geleden dus. “Ik woonde toen al niet meer in de streek, maar het ontstond wel uit een soort van nostalgie. Ik heb ook zelf de tekst geschreven. In het lied worden alle troeven, bezienswaardigheden en streekproducten van de Westhoek beschreven. De Lakenhalle in Ieper, de IJzertoren in Diksmuide, de trappist van Watou…”
En nu werd het lied dus opnieuw uitgebracht. Het staat op de verzamel-cd ‘Zing, lach en leef’ en er wordt binnenkort ook een single van gemaakt. “Het is al jaren zo dat enorm veel mensen mij vragen om dat liedje nog eens te zingen. Je voelt dat de mensen dat weer willen horen en iedereen kent het ook. Het is een echte meezinger. Ook dj Mike van Radio Melinda vraagt mij al jaren om het liedje opnieuw uit te brengen en nu hebben we toch beslist om de stap te wagen.”
Al jaren krijg ik van fans en radiomakers de vraag om dat liedje opnieuw uit te brengen
De weiden, de velden. De bomen en ‘t groen. De Westhoek bluft schone, in ieder seizoen. Heel wat mensen uit de streek kunnen het refrein moeiteloos meezingen. Maar speciaal voor deze gelegenheid werd de tekst ook hier en daar lichtjes aangepast. “Eerst en vooral is de nieuwe versie muzikaal natuurlijk beter. Nu heb je veel meer technische mogelijkheden dan in 1986. En ook in de tekst zijn er een paar zaken veranderd. Zo is de kaas van Diksmuide uit de eerste versie veranderd in boter. Want Diksmuide staat nu toch vooral bekend als de boterstad. Maar er waren ook zaken die we bewust niet aangepast hebben, zoals de straffe toebak van Klerken of het Bakelandtbier in Langemark, terwijl dat bier nu wellicht nergens meer te vinden is.”
Gouden Gerrit
En nu willen de fans van Paul Bruna dus nog een stapje verder gaan door het lied te laten erkennen als officieel volkslied van de Westhoek. “We moeten nog eens informeren in welke mate dat mogelijk is en of de provincie daarvoor open staat. Maar waarom zou de Westhoek geen eigen volkslied mogen hebben?”, vraagt Kathy Wyffels, voorzitster van de fanclub, zich af. “Het lied stond in 2006 op de cd ‘Typisch Westvloams’. De nummers werden toen uitgekozen door Michel Follet die een onderzoek had gedaan naar de populairste West-Vlaamse liedjes en artiesten. En in 2013 eindigde het lied ook in de top tien van de Gouden Gerrit, waarbij Krant van West-Vlaanderen op zoek ging naar het mooiste en populairste West-Vlaamse lied. Paul stond daar tussen kleppers als Flip Kowlier, Willem Vermandere, Lucy Loes… In 2013 maakte het lied ook deel uit van de de tournee ‘De schone Westhoek’ en in de musical Frontaal in Nieuwpoort, ter ere van de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog, werd het liedje gezongen door een meisje uit Nieuwpoort. Om maar te zeggen dat dit lied een enorme geschiedenis achter de rug heeft.”
Ondertussen werd er door de fanclub ook al een Facebookpagina opgericht met de naam ‘De schone Westhoek – Volkslied van de Westhoek’. In anderhalve week tijd kreeg die pagina al meer dan 800 likes . “En ook Lieven Vanbelleghem, de burgemeester van Langemark-Poelkapelle, heeft ons al laten weten dat hij ons hierin zal ondersteunen.”
Weer op de planken
Zoals zoveel artiesten heeft ook Paul Bruna een moeilijk jaar achter de rug door de coronacrisis. “Van maart 2020 tot nu werden er meer dan 200 optredens afgelast. Let op: ik heb me nooit verveeld, maar je mist het natuurlijk wel. Sinds enkele weken kunnen we nu opnieuw optreden en die eerste keer doet toch iets met je. Ik ben mijn vele fans enorm dankbaar dat ze altijd van de partij zijn. Het was meer dan zeven maanden geleden dat ik nog opgetreden had, maar nu loopt de agenda weer stilaan vol. Vrijdag (vandaag, red.) treed ik op in Wervik, zaterdag en zondag in Middelkerke, maandag in Izegem… Je voelt dat mensen daar echt nood aan hebben.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier