“Een reis door onze nummers”: Nescalier viert 30ste verjaardag met concert in De Nachtwacht

Filip Vervenne, Tom Scherpereel, Bart Van Rijckeghem en Tom Baelden vieren 30 jaar Nescalier. © foto WME
Lien Depauw
Lien Depauw Medewerker KW

Dertig jaar geleden zag l’Escalier de Tintin het levenslicht. De band werd intussen omgedoopt tot Nescalier. Bandleden Filip Vervenne, Tom Scherpereel, Bart Van Rijckeghem en Tom Baelden willen hun jubileumjaar straf vieren en dat doen ze komend weekend met twee knaloptredens in De Nachtwacht in Tielt.

Onder de noemer ‘Nescalier – 30 years of sonic rock’ vieren de bandleden Filip Vervenne, Tom Scherpereel, Bart Van Rijckeghem en Tom Baelden van Nescalier op vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober de 30ste verjaardag van hun groep.

“We ontstonden inderdaad in 1994”, steekt bassist Tom Scherpereel (53) van wal. “Bart en ik zaten sowieso al samen in de kleuterklas, dus we zijn gezworen vrienden van vroeger. Filip hebben we leren kennen door een Kazou-kamp en zo kwam er direct een klik. Filip was al gitarist en moedigde mij aan om ook een instrument te leren bespelen, om zo een band te kunnen starten. Toen hadden we twee gitaristen en een bassist.”

“We gingen op zoek naar een repetitieruimte, inclusief drummer. Die vonden we vlot, maar de drummer speelde niet echt ons genre van muziek. We hebben het repetitiekot gehouden en al snel iemand leren kennen tijdens een skivakantie. Dat was Tom, een paar jaar jonger dan wij, maar het klikte onmiddellijk. Zo is l’Escalier de Tintin ontstaan. Sindsdien spelen we al dertig jaar samen, wat ongelooflijk is.”

New wave

De band begon met covers spelen van The Velvet Underground. “We vonden dat toffe muziek, die new wave en rock. Maar al snel beslisten we om er wat creativiteit in te steken en eigen nummers te gaan schrijven. Daar zitten veel invloeden in van Sonic Youth, Pixies, Nick Cave, Iggy Pop… Het is dus een beetje rock ’n roll, maar ook met een ietwat duister kantje. Daar zitten nog invloeden van new wave in. Iedereen heeft ook wel zijn eigen inbreng en zo hebben we samen ons eigen specifieke genre gemaakt.”

“Een beetje rock ’n roll, maar ook met een ietwat duister kantje”

In 2020 kwam er een reboot en kreeg de groep een nieuwe naam: Nescalier. “We wilden onze muziek op Spotify zetten, maar met Tintin in onze naam bleek dat wat gevoelig te liggen. Onze vrienden noemden ons sowieso al Nescalier, dus vonden we het wel tof om die naam te gaan gebruiken. Op vlak van muziekgenre zijn we ook weer wat duisterder gegaan. New wave is weer hip, heel wat bands rakelen die sound weer op. Het is altijd fijn om eens te herbronnen.”

Rockconcours

Dertig jaar en vijf albums later heeft de band er al heel wat mooie momenten op zitten. “Een van de mooiste was het rockconcours dat we totaal onverwacht wonnen. Onze demo was niet eens geselecteerd, maar door het wegvallen van een andere band werden we opgebeld. Zo wonnen we Ruislé buist in 1997. Dat was de allereerste keer dat we beseften dat mensen onze muziek tof vonden en dat we erkenning kregen van een jury. Maar we hebben dan wel beslist om daar niet echt in te investeren, het moest een hobby blijven.”

Intussen geniet de band van een café-optreden nu en dan. “We vinden de drukte en de interactie met het publiek allemaal heel tof. We hebben ook wel wat festivalletjes gedaan, maar de interactie is toch anders.”

Toekomst

Komende vrijdag en zaterdag zal Nescalier knallen in rockcafé De Nachtwacht in Tielt. “We hebben hiervoor heel wat oudere nummers weer opgerakeld en zelfs herwerkt. Het was ook voor ons een hele reis door de meer dan honderd eigen nummers. Ook van ons laatste album zullen we zeker wat spelen. Die albumvoorstelling is indertijd door corona in het water gevallen.”

Intussen zijn er voorzichtige toekomstplannen. “We zijn nu allemaal weer wat meer bezig met onze muziek en intussen ontstaan er weer nieuwe ideeën. We spelen twee nieuwe nummers en schrijven ook aan vers materiaal. Over enkele jaren zit een zesde album er dus wellicht nog wel in.”

Nescalier speelt op vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober om 20.30 uur in De Nachtwacht. Het concert op zaterdag is uitverkocht, op vrijdag zijn er nog enkele plaatsen. Toegang kost een symbolische vijf euro, drankje inbegrepen. Meer info via de Facebookpagina van Nescalier.