Dertig cassettes van Marvin Gaye ontdekt: inboedel van villa in Moere bevat een schat aan muziek

Marvin Gaye met prins Karel en Freddy Cousaert in 1981 in Oostende. © BELGAIMAGE
Stefan Vankerkhoven

De Britse omroep BBC meldt dat er in Oostende – in feite is het de inboedel van een villa in Moere bij Gistel – veertig jaar na de dood van Marvin Gaye dertig cassettes opgedoken zijn, met onuitgegeven liedjes van deze Amerikaanse soulzanger.

Op 1 april 1984 overleed de Amerikaanse soulzanger in Los Angeles op amper 45-jarige leeftijd. Hij werd doodgeschoten door zijn eigen vader, een predikant, tijdens een familiale ruzie. Hij genoot wereldfaam tijdens de jaren ‘60, zijn muziek wordt nog altijd 20 miljoen keer gestreamd per maand. Nummers als ‘What’s going on’ en ‘Ain’t no mountain high enough’ staan in ons collectief geheugen gegrift.

Oostende

In februari 1981 belandde Marvin Gay in Oostende, nadat hij aan lager wal was geraakt. Een echtscheiding, schulden en een cocaïneverslaving hadden van hem een wrak gemaakt. In Oostende wou hij zuurstof tanken, hij woonde een tijdlang bij de Oostendse concertpromotor Freddy Cousaert en bij de Torhoutse componist en zanger Charles Dumolin, die zelf in 1974 met het duo Lester&Denwood de wereldhit ‘Sing Sing’ had en in opdracht van Stad Oostende een bronzen beeld van Marvin Gaye‘ voor het Casino Kursaal maakte.

Marvin Gaye verbleef in 1981 ook een tijdje in een kasteelvilla in Moere, bij Gistel. De frisse lucht aan de Noordzeekust deed de Amerikaanse zanger goed, in Oostende componeerde hij zijn hit ‘Sexual Healing’. Toen zijn toeristenvisum afliep, moest Marvin Gaye ons land verlaten. Volgens VRT liet hij tal van spullen achter in de villa in Moere, die nadien verkocht werd. De familie Mestdagh is nog altijd eigenaar van die inboedel.

30 muziekcassettes

De inboedel is pas nu zorgvuldig geïnventariseerd. Het gaat om vijftig kostuums en 216 notitieboekjes. Nu blijkt plots dat die collectie ook bestaat uit 30 muziekcassettes, met nooit uitgebrachte nummers van Marvin Gaye. Goed voor dertien uren aan nieuwe muziek!

Dat heeft voormalig advocaat Alex Trappeniers, die de belangen van de familie verdedigt, gemeld aan de BBC. Marvin Gaye zou aan zijn Moerse gastheren gezegd hebben: “Doe ermee wat je wil.” De kans bestaat dat die muziek binnenkort uitgebracht wordt en veel zal opbrengen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier