“De verwarring slaat toe”: Willem Vermandere (84) stopt met optreden

Willem Vermandere stond maar liefst 54 jaar op de planken. © Tim De Backer
Redactie KW

Willem Vermandere stopt op 84-jarige leeftijd met optreden. Hij stond 54 jaar op de planken. De concerten die nog gepland stonden, worden geschrapt.

Willem Vermandere nam deze week zelf de beslissing om te stoppen met optreden. Op zondag 23 juni stond hij voor het laatst op de planken in een uitverkocht Kursaal in Oostende. “Een ongeplande, maar mooie afsluiter van zowel de ‘Op naar de honderd!’-concertreeks als van zijn carrière op de bühne”, laat het management van Vermandere weten. “Het Vlaamse land en het zuiden van Nederland rondtrekken werd hem wat te zwaar.”

Willem Vermandere is een absolute legende in de Vlaamse muziekwereld. Ook als schrijver, beeldhouwer en grafisch kunstenaar vergaarde de Veurnaar naam en faam. “Nu de druk wegvalt, is er meer tijd om thuis te musiceren en in zijn atelier nieuw werk te creëren. Willem weet dat deze plotse beslissing pijn doet, niet alleen voor zichzelf maar ook voor zijn trawanten, entourage en fans. Het is onmogelijk om van iedereen persoonlijk afscheid te nemen, maar hij wil zijn publiek oprecht danken voor de steun tijdens de voorbije decennia.”

Vermandere schreef zelf een kort afscheidstekstje:

De verwarring slaat toe

tussen mijn rijmen, muziekskes en vertellementen.

Dag schoon volk, stel het wel.

Speel en zing maar verder

en ik… blijf lopen langs de strate…

De komende weken stonden nog verschillende optredens geprogrammeerd, maar die worden nu geannuleerd. “Willem dankt de organisatoren van de nog geplande concerten voor hun begrip en de steun die hij van hen reeds mocht ontvangen. Zo zal Willem niet meer te zien zijn op de Clubstage tijdens Festival Dranouter op zaterdag 3 augustus en op het Kleinkunstfestival in Kursaal Oostende op 14 september. Dat Oostends festival, waar Willem samen met zijn zoon Augustijn op de affiche staat, zal het dus eveneens zonder hem moeten doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier