De Lysterscheure ontvangt de Ierse folkzanger Andy Irvine in Diksmuide: “Nooit gedacht dat hij zou toezeggen”

Hein Denys en Belle Vereecke op het podium in de Lysterscheure. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Goed nieuws voor liefhebbers van authentieke Ierse folkmuziek. In de Lysterscheure komt op 27 juli Andy Irvine langs. Belle Vereecke kan het amper geloven: “Ik stuurde hem een berichtje, min of meer voor de grap, maar hij antwoordde positief!”

De Lysterscheure is een gezellige plek waar in de intimiteit van de opgeknapte schuur kan genoten worden van muziek. Hein Denys (48) en Belle Vereecke (49) zorgen er voor een unieke programmatie.

“Toen ik hoorde dat Andy Irvine naar België kwam , één van mijn jeugdidolen, stuurde ik hem een mailtje, min of meer voor de grap. Maar er kwam antwoord op en het was positief: hij zou bij ons in de Lysterscheure komen optreden op 27 juli”, vertelt Belle.

Slapen in B&B

“Ik was sprakeloos, overdonderd, dat had ik helemaal niet verwacht! Het moest eerst wel tot mij doordringen dat zo een groot persoon bij ons wil komen optreden. We hebben voor hem een overnachting geboekt bij de B&B van onze buren, zijn groep komt later aan en wij zullen hen gaan ophalen en uiteraard zorgen we ook voor een lekkere maaltijd voor de hele groep.”

“We hopen ooit een klein festivalletje te organiseren”

“Toen ik die dag naar huis kwam, hoorde ik Belle gillen, eerst wist ik niet wat er aan de hand was”, lacht Hein. “Ikzelf was ook heel enthousiast toen ze het nieuws vertelde. Andy Irvine is 83 jaar maar hij zal met de auto naar hier komen, toch wel bijzonder. Hij is een Ierse folkmuzikant, singer-songwriter, oprichtend lid van Sweeney’s Men, Planxty, Patrick Street, Mozaik, LAPD en Usher’s Island. Hij werkte ook samen met onder meer Dónal Lunny, Paul Brady, Mick Hanly, Dick Gaughan, Rens van der Zalm en Luke Plumb. Irvine speelt mandoline, mandola , bouzouki, harmonica en draailier.”

De Lysterscheure bestaat 5 jaar en is het geesteskind van Hein en Belle die in 2001 de boerderij aankochten en al meteen van plan waren iets met de schuur te doen.

Muziekfestival

“We zijn enorme muziekliefhebbers, vooral van jazz, folk, blues, bluegrass en kleinkunst. In een gezellige setting met kaarsjes, zachte verlichting en voor een luisterpubliek organiseren we zo een tiental optredens per jaar. In onze schuur wordt de muziek zorgvuldig gekozen : er komen alleen groepen die we zelf graag horen. Het is eigenlijk een muzikale hobby die we willen delen met anderen. Alle inkomsten worden opnieuw geïnvesteerd in de groepen, muziekinstallatie en dergelijke. We hopen ooit een klein festivalletje te organiseren en zijn hiervoor wat geld opzij aan het zetten.”

In beperkte kring

“We zijn gestart kleine groepen om dan geleidelijk over te gaan naar de meer bekende namen”, vertelt Belle. “Zo hadden wie hier al Guido Belcanto, Roland, Patrick Riguelle en Jan Hautekiet, Big Dave en Les Guitares Maqiques, Bruno Deneckere, Derek, Nils Decaster en Sara De Smedt, Old Salt, A Murder in Mississippi, Steven Troch,… In de Lysterscheure is er plaats voor een 70-tal mensen, dus iedere keer weer is het een concertje in beperkte kring, heel intiem.”

Belle en Hein verwelkomen je graag in de Lysterscheure, Koekelarestraat 40 in Leke Diksmuide. Hen volgen, kan op www.facebook.com/delysterscheure/ waar ook alle informatie over aankomende optredens, prijs en bestellen van tickets en dergelijke te vinden is.

Info: 0479 63 54 25 en via belle.vereecke@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier