Covergroep Arnouveau eert Arno die op 23 april twee jaar geleden overleed

De Brugse tributeband ARNOveau. © Johnny Douvere/D VisualZ
Stefan Vankerkhoven

Op 23 april 2022 verloor zanger Arno Hintjens het leven. Hij bezweek aan kanker. Al twee jaar lang eert de Brugse tributeband ARNOuveau de Oostendse muzikant.

Initiatiefnemer van ARNOuveau is Bruggeling Gino Claeys (57). Deze werftoezichter bij Vivendo is in bijberoep drummer, lesgever en restaurateur van drums. Hij maakte deel uit van de Brugse formaties Jazzylipsy en Rhythm Deep, maar begeleidde als invaller ook vele Vlaamse artiesten.

TC Matic

“Ik speel al veertig jaar drums, dankzij mijn vader, die drumde bij dansorkesten, en dankzij Arno”, bekent Gino Claeys. “Ik groeide op in Zeebrugge en drong op mijn twaalfde, uit deugnieterij, stiekem binnen in de Chiro-lokalen waar Tjens Couter repeteerde in de jaren 70. Dat was de band van Arno Hintjens, Paul Couter en Jean-Marie Aerts, die van Zeebrugge was. Na een Chiro-bijeenkomst had ik het raam gekipt, zodat ik kon binnenglippen en op hun drums kon tokkelen.”

“Vier jaar later zag ik TC Matic voor het eerst live aan het werk in Bredene. Mijn zus Nancy maakte deel uit van de Brugse band Q-Bic, die het voorprogramma mocht spelen. What the fuck, dacht ik, toen Arno vloekend op scène kwam, omdat zijn kostuum vuil was geworden door de mottige backstage. Ik bewonderde vooral het vuur en de energie waarmee hij op scène stond.”

Respect

“Decennialang heb ik Arno losgelaten. Ik had veel respect voor zijn muzikale verdiensten, maar heb niet al zijn cd’s in mijn platenkast staan. Ik ben eerder een liefhebber van jazz, funk en soul. Maar op een dag speelde ik samen met Jan De Ruyter, een Brugse immobiliënmakelaar die als hobby ook zingt. Als bisnummer eindigde hij de set met Oh La La La C’est Magnifique.”

“Ik was verstomd, Jans hese stem klonk precies als Arno! Nadien hebben we met die vijfkoppige band samengezeten, ik stelde voor dat we allemaal thuis vijf nummers van Arno zouden instuderen om ze eens samen te spelen in een studio. Tot onze grote verbazing klonken die liedjes zeer goed.”

Eerbetoon

De groep telt drie Bruggelingen: naast zanger Jan De Ruyter en mezelf heb je bassist Carlo Van Belleghem. Gitarist Dave Wyns is van Gent, toetsenist Jan Samyn komt uit Beerst. Twee jaar geleden, kort na de dood van Arno, hebben we voor het eerst opgetreden, als eerbetoon aan deze Oostendse muzikant. We brengen covers van TC Matic.”

“Tot nu toe hebben we nog maar twaalf concerten gedaan, de groepsleden spelen nog in andere bands. Maar we hebben ons nu bij het bekende boekingskantoor Kras Artists van Jean Tant aangesloten. Ik verwacht dat we de komende maanden veel meer zullen optreden. We amuseren ons op scène”, aldus Gino Claeys.

ARNOuveau speelt op 6 juli op festival ’t Plectrum in Ichtegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier