Conservatorium Kortrijk strikt topdirigent Antony Hermus, om muzikaal talent te begeleiden

© Stad Kortrijk
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Sinds 2016 heeft het Kortrijkse conservatorium een speciale richting voor talentvolle jonge muzikanten, met name Jong Talent. Dankzij een unieke samenwerking met de drie Kortrijkse Rotaryclubs en Stad Kortrijk, gaat dat programma dit schooljaar nog een stap verder. Antony Hermus, de chefdirigent van het Nationaal Orkest van België, wordt een jaar lang Artist for Talent. Hij neemt de Jong Talenten Muziek van het conservatorium een schooljaar lang onder zijn vleugels.

“We hebben onze samenwerking met de Kortrijkse Rotaryclubs uitgebreid. Het biedt de mogelijkheid om nog sneller jonge talenten op te sporen en klaar te stomen voor de toekomst. Met Antony Hermus wacht onze Jong Talentklas nu een gerenommeerd dirigent die hen zal begeleiden. Zo bouwen we verder aan de kwaliteit van ons deeltijds kunstonderwijs en hopen nog vele talenten te mogen zien doorgroeien”, duidt Kelly Detavernier, schepen van Deeltijds Kunstonderwijs. De richting Jong Talent Muziek richt zich tot jongeren die zin hebben in meer dan gewoon maar een instrument leren bespelen. Leerlingen die dromen van een toekomst als muzikant, krijgen in de Jong Talentklas alle kansen om zich voor te bereiden op verdere studies in het hoger kunstonderwijs. Ze zijn tijdens het schooljaar meermaals te horen op verschillende podia binnen en buiten de school: een ideale voorbereiding op wedstrijden en audities. Ze worden telkens bijgestaan door gerenommeerde vakspecialisten.

Jong talentklas muziek

Nadat vorig jaar de talentklas dans werkte met danseres en choreografe Bérengère Bodin, krijgt de talentklas muziek ook een externe begeleider. “We halen orkest- en operadirigent Antony Hermus in huis. Hij zal een jaar lang onze Jong Talenten begeleiden. Op verschillende momenten komt hij naar de school om met de leerlingen aan de slag te gaan. De leerlingen gaan ook naar BOZAR in Brussel. Ze maken er een repetitiedag en concert mee van het Nationaal Orkest van België. Ze maken kennis met de muzikanten van het orkest, pianovirtuoos Alexandre Kantorow en alles wat er bij zo’n concert komt kijken. Kantorow was trouwens de pianist die tijdens de openingsceremonie van de voorbije Olympische Spelen in Parijs optrad”, weet Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium Kortrijk. Antony Hermus is een van de meest toonaangevende dirigenten in Europa. Hij is onder andere chef-dirigent van het Nationaal Orkest van België. Hij werd in Duitsland drie keer uitgeroepen tot dirigent van het jaar. “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Ik kijk ernaar uit om hen te begeleiden, hen uit te dagen om hun muzikale grenzen te verleggen, en hun unieke talenten verder te ontwikkelen. Samen zullen we een inspirerend en leerzaam jaar tegemoet gaan, vol creativiteit, passie en muzikale ontdekkingen”, zegt Antony Hermus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier