Conservatorium Kortrijk eert in 2022 jazzicoon Toots Thielemans

Toots Thielemans. (gf) © Redferns
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Conservatorium Kortrijk, de private Stichting The Legacy of Toots Thielemans en auteursrechtenvereniging Sabam sloegen de handen in elkaar om in 2022 Belgisch jazzicoon Toots Thielemans te eren. Ze doen dat met een nationale wedstrijd voor de jongste en oudere generatie muzikanten. Conservatorium Kortrijk neemt het voortouw.

Jean ‘Toots’ Thielemans is een van de iconen uit de Belgische muziekgeschiedenis. Op 29 april 2022 zou hij 100 jaar geworden zijn. Naar aanleiding van deze verjaardag nam voormalig directeur en jazzpianist Marc Matthys van Conservatorium Kortrijk contact met directeur Veerle van de Poel van de private Stichting The Legacy of Toots Thielemans. De gesprekken resulteerden in een nationale wedstrijd, die ze samen met Sabam lanceren: een wedstrijd voor de jongste generatie muzikanten.

Zij kunnen solo, in klasverband of met een orkest een eigen cover, interpretatie of een eigen nummer creëren, gebaseerd of geïnspireerd door de muziek, stijl of persoon Toots Thielemans. Een internationale jury met toppers als jazztrompettist Bert Joris en de Amerikaans jazzpianist Kenny Werner, beoordeelt alle inzendingen. De tien beste artiesten of bands concerteren in het najaar van 2022 in Kortrijk en Brussel of Antwerpen.

In de voetsporen

Vele generaties groeiden op met de muziek van Toots. Zijn meest succesvolle compositie is Bluesette uit 1962, maar ook de begintunes van tv-series Witse en Baantjer, van films als Midnight Cowboy en Turks Fruit, of van Sesamstraat zijn gekend.

“Het beeld dat de meeste mensen van Toots Thielemans hebben, is dat met de mondharmonica. Nochtans was Toots veel meer dan dat. Als gitarist werkte hij samen met alle groten der aarde in de jazz- en popwereld: van Benny Goodman, Peggy Lee en Ella Fitzgerald tot Quincy Jones, Herbie Hancock en Stevie Wonder”, zegt Veerle van de Poel. “Toots was altijd op zoek naar jonge talenten. Hij wilde iets doen voor hen: een kans geven via workshops bij hem thuis of via concerten. Ik ben blij dat de insteek kwam van Marc Matthys van Conservatorium Kortrijk.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier