Compact Disk Dummies schitteren op Cactusfestival met special guest Brihang: “Dit najaar brengen we nummer met Blackwave uit”

Camille Jonckheere

De Compact Disk Dummies traden op vrijdag 12 juli voor het eerst deze zomer op in eigen provincie en dat met hun laatste nieuwe album. Ze brachten een knaller van een set in het Minnewaterpark in Brugge en lieten iedereen feestend het weekend of de vakantie in gaan. Voor het laatste nummer maakte specials guest Brihang zijn entree voor hun remix van ‘I remember’ en ‘Steentje’. Na het optreden verklapten Lennert en Janus Coorevits al dat er na de zomer een nieuw nummer aankomt samen met het Antwerpse hiphopduo Blackwave.

Normaal stond de première van de Compact Disk Dummies op Cactusfestival in Brugge vier jaar geleden al op de planning. Maar toen strooide het coronavirus roet in het eten. Deze set was het eerste optreden voor de Desselgemse broers in twee weken tijd én het eerste optreden voor Lennert Coorevits sinds hij papa werd. “Nu worden we er zo direct ingesmeten vanuit die roze wolk met weinig slaap. Dat is toch wel pittig”, gaf Lennert eerlijk toe.

“Door het speciale bis-nummer zijn de iets rustigere nummers gesneuveld en was het een set met een hoog energielevel”

Maar het slaapgebrek was er alleszins niet aan te merken. De set knalde van het begin tot het einde aan een razendsnel tempo door het Minnewaterpark. “Een optreden vraagt vaak veel energie. Meestal telt dat al iets meer bij een langere set. Maar nu stond er een ander speciaal bis-nummer gepland, waardoor er een paar van onze rustigere nummers gesneuveld zijn. We zaten dus de hele tijd op een hoog energielevel”, zegt Janus Coorevits, die nog tot een gat in de nacht aan de set zat te sleutelen.

Vaste recept

De prachtige beats van Janus en de onmiskenbare moves van Lennert vormden opnieuw een topcombinatie op het podium. “De setlist ligt natuurlijk al op voorhand vast. We weten allebei al wat er gaat komen en dan moeten we tijdens de show maar een blik naar elkaar werpen. We snappen elkaars dynamiek volledig en op een festival is het altijd leuk om wat dingen uit te proberen.”

Het duurde niet lang voor Lennert al het publiek indook of op de boxen stond te dansen. “Die dingen plan ik niet echt op voorhand uit. Bij het eerste nummer kijk ik eens rond in het publiek en zie ik wat er allemaal zou kunnen en dan probeer ik maar wat. Dat lukt ook niet altijd, net zoals met mijn dansmoves. Soms denk ik halverwege ‘Shit, wat moet ik nu doen?’. Ik heb vroeger nog dansles gevolgd, maar een lesje nu zou misschien nog wel eens van pas komen”, grapt Lennert.

“Vandaag wilde ik graag in de boom in het midden op het terrein klimmen, maar toen ik me door het publiek had geworsteld, zag ik direct dat dat niet ging lukken”

“Ik probeer de keuzes te laten afhangen van het moment zelf. Vandaag wilde ik graag in die boom klimmen, die in het midden van het terrein stond, maar toen ik me door het publiek had geworsteld, zag ik direct dat het niet ging lukken. Dus dan ben ik maar verder in de geluid- en lichttent in het midden gekropen. Het zijn verwachtingen geworden, die ik zelf heb gecreëerd. Dat is misschien wel een probleem, want als ik het niet doe, dan gaan mensen misschien denken dat het een minder goed optreden is. Sowieso is het leuk om te doen, want je ziet ook een heel andere kant van het publiek.” (Lees verder onder de foto)

Brihang vervoegde Compact Disk Dummies op het podium van Cactusfestival.
Brihang vervoegde Compact Disk Dummies op het podium van Cactusfestival. © Davy Coghe

Waar de recensies vorige week na Brihangs optreden op Rock Werchter schreven dat de Compact Disk Dummies-remix van ‘Steentje’ de boel daar in de fik had kunnen steken, kregen ze nu een week later gelijk. Brihang, die enkele uren na de Compact Disk Dummies geprogrammeerd stond op het Cactusfestival kwam al eens een bezoekje brengen. En dat heeft een zinderende indruk nagelaten. “We hebben geen tijd gehad om het nu te repeteren, dus we hebben heel veel geluisterd naar de versie, die we drie jaar geleden brachten. En uiteindelijk is het wel allemaal vlot verlopen. Nederlandstalige muziek is sowieso anders, want dan is het contact met het publiek ook directer. In het Engels kan je nog anders of scherper uit de hoek komen”, vertelt Lennert.

Vaderschap

Enkele maanden geleden werden Janus en Lennert trotse papa’s van hun derde album ‘The Signal’. “Het is natuurlijk altijd moeilijk om op voorhand in te schatten hoe een nieuwe plaat zal onthaald worden. Daarom is het ook bij ieder festival wat gokken hoeveel nieuwe nummers we in een set moeten steken. We waren verrast om te zien hoeveel mensen onze nieuwe nummers al kenden en meezongen.”

“Met de baby nu zou ik geen twee zo’n optredens na elkaar kunnen doen, ik voel de vermoeidheid”

Ook op privévlak is er heel wat veranderd voor de broers of staat dat nog op de planning. “Vandaag was mijn vriendin hier ook bij, zo dicht bij huis voor ons eigenlijk”, zegt Janus. “Als we naar een ander optreden gaan, heb ik altijd mijn gsm mee, want ja de bevalling kan nu voor ieder moment gaan zijn. Gelukkig zijn de shows de komende weken redelijk gespreid. Dus we zullen wel wat tijd vinden tussendoor.”

Lennert kon al twee weken proeven van het vaderschap van Tito. “Ik voel wel na het optreden nu dat ik echt moe ben. Ik zou er zo geen twee meer na elkaar kunnen doen. Nu zit ik zo wat op mijn limiet en moet ik er opnieuw inrollen. Met een baby zit je ook veel stil en veel binnen, dus ik ben de afgelopen weken wat gaan joggen om in beweging te blijven.” Voor de kleine Tito, die nog maar twee weken oud is, was het trouwens het eerste festival ooit. (Lees verder onder de foto)

Druk najaar

Maar veel stilzitten zal er voor de Compact Disk Dummies niet inzitten. Er staat een drukke zomer én najaar op de planning. “We hebben een clubtour en dan nog ons optreden met Blackwave, het zal pittig worden. Als we iets leuks horen, dan zeggen we direct ‘Ja!’. Maar een keer dat het moment daar is moeten we het ook wel nog gedaan krijgen. Het is wel druk, maar dat is ook productief. Zo kunnen we goed presteren”, zegt Lennert.

“Voor het concert met de strijd tegen Blackwave moeten we volledig vanaf nul beginnen en goed nadenken over hoe we het best kunnen uitpakken”

“Een festivaloptreden voorbereiden valt nog mee qua werklast”, vult Janus aan. “Voor de clubtour willen we natuurlijk nieuw uit de hoek komen, dus daar zijn we al een tijd mee bezig. Maar voor het concert van wij versus Blackwave moeten we echt vanaf nul beginnen en dat vraagt veel tijd en energie. Het concept is ook helemaal anders doordat er een strijd is tussen onze groepen. Dat brengt wel een druk met zich mee, want uiteraard zijn we competitief. We willen ze een poepje laten ruiken en zijn al volop op zoek naar wat we kunnen doen of welke gasten we kunnen vragen om het publiek omver te blazen.” (Lees verder onder de foto)

“Sowieso zal het geslaagd worden, gaat Lennert verder. “Want misschien kunnen we dat al verklappen: naar aanleiding van het concert hebben we ook een nummer gemaakt met Blackwave. Dus er zit nog veel aan te komen. Voor we aan nog nieuwe muziek denken, is het best om eerst de tour af te sluiten. Eerst gaan we ons voorbereiden in de studio bij ons ouderlijke huis. Dan beginnen we met de muziek op de pc en erna kijken we hoe we dat in het echt kunnen brengen.”

“We durven wel al dromen van een volgende stap in de festivalzomer, op naar de Nederlandse festivals”

De broers Coorevits durven toch wel al verder wegdromen van een volgende spectaculaire zomer. “We zouden graag ook eens wat sets doen in Nederland, zoals op Pinkpop, Paaspop of Lowlands. We hebben wel al de mainstages van pakweg Rock Werchter of Pukkelpop mogen openen, toch zou het eens leuk zijn om die te doen wat later op de avond te spelen. We willen vooral blijven groeien. De afgelopen jaren is onze studio al mooi vol komen te staan én ook qua materiaal is ons extra bergkot helemaal gevuld. Maar toch is er nog wat ruimte”, klinkt het zeker.

Tickets voor het concert van Blackwave versus Compact Disk Dummies kan je verkrijgen via deze link.