Bazart komt straks thuis op Cactusfestival: “Het was altijd heel gezellig op de camping. De buren vonden dat minder leuk”

Bazart vandaag en tien jaar geleden, op de camping van Cactusfestival. © gf
Bert Vanden Berghe

Vrijdagavond gaat een van de meest charmante festivals van ons land van start. Op het Cactusfestival krijgen we drie dagen lang het kruim van de Belgische muziek voorgeschoteld, waaronder Bazart. Voor de bandleden is de cirkel naar eigen zeggen rond, want tien jaar geleden werden ze verliefd op het Brugse Minnewaterpark.

En of het een legendarische editie wordt van het Cactusfestival. Naast West-Vlaamse kleppers als Brihang, Het Zesde Metaal en Compact Disk Dummies mogen we drie dagen lang ook ronkende internationale namen verwachten als De Jeugd van Tegenwoordig, Patti Smith en The War On Drugs.

Uitkijken doen we evenzeer naar Bazart, die op vrijdagavond als headliner geprogrammeerd staat. Niet alleen het publiek, maar ook de populaire band zélf kijkt ernaar uit. Toen ze in februari werden aangekondigd, postte de groep meteen een foto uit de oude doos, met daarbij de boodschap dat het Cactusfestival “deels mee aan de oorsprong ligt van waarom we met ons drie muziek maken”.

Speciaal

“Dat klopt helemaal”, aldus frontman Mathieu Terryn. “Het Cactusfestival heeft inderdaad een speciale betekenis voor ons. We zijn er indertijd vaak naartoe geweest, net als naar Werchter en Pukkelpop. Het verwonderde ons altijd hoe Cactus er als kleinschaliger festival kon in slagen om zo’n straffe namen te strikken. Bovendien was het er altijd megaleuk en gezellig tout court. Zeker op de camping, waar we altijd een goed contact onderhielden met de entourage. Alleen de buren konden er misschien minder mee lachen dat we tot ‘s nachts zaten te jengelen op onze gitaar. (grijnst) Dat we hier mogen staan, maakt voor ons de cirkel rond.”

Maar ook muzikaal heeft Mathieu heel wat goeie herinneringen. “Ik herinner me nog de optredens van Yeasayer. We hadden die aan het werk gezien op Werchter en keken reikhalzend uit naar onder meer het nummer Wait For The Summer. Maar tot onze verbazing speelden ze dat maar niet. Ook Razorlight is mij bijgebleven, net als Kurt Vile. Die laatste viel wat tegen, maar we liepen hem wel nog tegen het lijf op de camping.”

West-Vlaams geluidsteam

Tien jaar geleden was er amper sprake van Bazart. “We zaten toen echt nog in een soort embryonale fase. We speelden wat popconcours met onze demo’s en repeteerden in ons tuinhuis bij wijze van spreken. (denkt na) We weten ook dat het niet evident is dat Cactus ons op de affiche zet, want we zijn een naam die je daar niet meteen verwacht, denk ik. Maar we zijn pop met een indiehart en hebben er heel veel zin in.”

(lees verder onder de foto)

Bazart speelt vrijdagavond op Cactusfestival.
Bazart speelt vrijdagavond op Cactusfestival. © gf

Op de affiche vanavond staan ook Compact Disk Dummies en Brihang. “Hoe goed mijn West-Vlaams is? Euh… met veel fouten, al is dat verbeterd sinds Nonkels. Maar veel mensen in mijn crew zijn van West-Vlaanderen. Ik geloof zelfs dat mijn hele geluidsteam uit West-Vlamingen bestaat.”

Nieuwe plaat

Voor Bazart is het een drukke zomer, met onder meer vier shows in OLT Rivierenhof in Deurne. “We zijn ook volop bezig met een nieuwe plaat. Of we al eens een nieuw nummer zullen uittesten op Cactus? We spelen wel met het idee. Het zou best kunnen. Onze playlist ziet er trouwens niet noodzakelijk anders uit dan op andere festivals. Bij Cactus voel je wel dat het publiek echt komt om te luisteren. Je hoeft niet zozeer de boel in de fik te steken.”

Op de camping zal je Bazart wellicht niet meer vinden. “Al blijf ik misschien wel hangen voor The War On Drugs en Patti Smith. Ik vind het fijn om optredens mee te pikken. Ik merk dat ik dat supergraag doe en er ook veel inspiratie uit haal. Deze zomer bezoek ik nog Gent Jazz en ik heb ook tickets voor Air en Nick Cave.”

“Ik bekijk zulke optredens dan niet zozeer technisch, ik kan me nog echt laten omverblazen. De afgelopen periode ben ik veel bezig geweest met wat er allemaal móét, maar het is net fijn om alles even los te laten en te genieten. Dat zal zeker zo zijn op Cactus. Voor ons alle drie heeft het iets nostalgisch. Er is geen sterker gevoel dan nostalgie, zeker als het over muziek gaat”, besluit Mathieu Terryn.