WECANDANCE valt van 30 juli tot 14 augustus uiteen in acht festivaldagen voor telkens 2.500 fans. Het Zeebrugs strandfestival heeft zich kandidaat gesteld om testevenement te zijn. Organisator Bart Roman krijgt de steun van de Brugse burgemeester Dirk De fauw, maar wacht nog op het officieel fiat van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Het evenementenplatform op het Zeebrugse strand kreeg deze zomer een nieuwe look. WECANDANCE investeerde zwaar in een regenbestendige constructie, waarvan ook andere organisatoren, zoals Film op het strand, Grid.live en Bomboclat aan een prijsje kunnen genieten. Er is ook een constructieve samenwerking met de vzw BASICS, die jongeren gratis ‘urban sports’ op het strand aanbiedt. Bart Roman (40), organisator van het dancefestival, slaagde er ook in topchef Sergio Herman te overtuigen om op het Zeebrugse strand zijn inmiddels voor de hele zomer volgeboekte pop-uprestaurant Moules//Frites neer te poten.
Flexitariër
Bart Roman kan je gerust een globetrotter noemen. Geboren in Geraardsbergen, marketing gestudeerd en in het Gentse nachtleven beland, waar hij van 2003 tot 2009 general manager was van de discotheek Culture Club. Daarna runde hij vijf jaar de Knokse nachtclub Kitsch. “In 2014 was ik dat nachtleven wat beu en heb ik in Gent het veganistische restaurant Essence Cuisine geopend. Twee jaar later heb ik datzelfde concept uitgetest in Londen, maar ik aardde niet in de Britse hoofdstad. Toen mijn vader in 2018 overleed, ben ik naar België teruggekeerd om dichter bij mijn moeder te zijn”, vertelt Bart Roman.
Roman is een flexitariër : van zijn 18de tot zijn 29ste levensjaar was hij vegetariër, nadien was hij negen jaar veganist. Maar nu eet hij opnieuw kip, vis en schaaldieren. Dat kan ook moeilijk anders, als mede-initiatiefnemer van het mosselrestaurant Moules//Frites van zijn goede vriend en topchef Sergio Herman.
Sinds 2013 organiseert Bart Roman het strandfestival WECANDANCE in Zeebrugge. Hij startte dit dance- en fashionfestival op met John Noseda en Thomas Van hoof, twee businesspartners die hij kent uit het nachtleven. Zij baatten de hippe nachtclubs Magic in Antwerpen en Club 69 in Gent uit. In 2014 kreeg dit trio versterking van Wim Van Der Borght, die niet alleen een reclamebedrijf, maar ook 27 horecazaken runt in de Sinjorenstad. Wim en Bart zetten op de Antwerpse linkeroever ook jaarlijks begin september een hiphopfestival op poten.
“Uiteraard heeft corona er ook bij ons zwaar in gehakt. Vorig jaar kon WECANDANCE niet doorgaan. Om financieel te overleven genoten we een beperkte steun van de overheid”, vertelt Bart Roman. Het vaste team bestaat uit acht freelancers, die in de zomer aangevuld worden met dertig medewerkers voor de opbouw. Tijdens het festival rekent WECANDANCE normaal gezien op duizend medewerkers. Maar dit jaar zullen het er slechts 150 zijn per festivaldag zijn. WECANDANCE wordt tussen 30 juli en 14 augustus gespreid over acht festivaldagen voor maximaal 2500 bezoekers. Zaterdag 7 augustus is al uitverkocht.
Covid-paspoort
“De Brugse burgemeester Dirk De fauw steunt onze kandidatuur om officieel als testevenement aanvaard te worden. Het is nu nog wachten op het officiële document van Binnenlandse Zaken, informeel kregen we al een goedkeuring”, zegt Bart Roman. WECANDANCE werkt hiervoor samen met de Antwerpse hogeschool Karel de Grote, die het testevenement de vereiste wetenschappelijke ondersteuning zal bieden. “Elke bezoeker zal een covid-paspoort of een negatieve pcr-test moeten voorleggen, want anders komt die er niet in. Wat we niet zullen doen, is mondmaskers en social distancing verplichten op de festivalweide. Bubbels opleggen en dansen op anderhalve meter heeft geen zin op een dancefestival.”
Bart Roman kijkt met belangstelling uit naar de nieuwe richtlijnen die het Overlegcomité eerstdaags aan festivalorganisatoren zal opleggen voor de maand augustus. Voor WECANDANCE zal er, normaal gezien, in de praktijk niks veranderen, maar het is nog wachten op het officiële protocol. “Ik hoop dat onze regeringen de huidige ongerijmdheden in de richtlijnen wegwerken. Tot nu toe mag je geen evenement voor 3.000 mensen organiseren, maar wel een evenement voor 5.000 mensen. De richtlijnen waren vooral bedoeld om scoutsfuiven en kleinere festivals af te schrikken. Maar vrijwilligers bij jeugdverenigingen nemen de maatregelen vaak meer au sérieux dan andere organisatoren.”
Zelf heeft Bart Roman inmiddels levenslessen getrokken uit de pandemie: “Corona verplichtte ons niet alleen na te denken over de reorganisatie van ons festival, maar ook over ons leven. De investering in een dakconstructie, in plaats van tenten te moeten huren, is een uiting van duurzaam ondernemen. Ik heb ervaren dat je vanuit een huis in de Ardennen een hele winter een festival kan voorbereiden. Eén keer per week trokken we ik naar Antwerpen voor vergaderingen.”
Seizoensarbeider
“Tegenwoordig woon ik acht maanden per jaar vlakbij Dinant. Tijdens de zomer zijn wij seizoensarbeiders in Zeebrugge en verblijven we in een hotel. Ik probeer tegenwoordig steden te vermijden en verkies een natuurlijke omgeving zoals de Ardeense bossen of het wijde strand van Zeebrugge. Hier kan ik ademen. Maar begrijp mij niet verkeerd: ik ben een werkpaard. Net als mijn goede vriend Sergio klop ik vele uren per dag. We zijn allebei, elk op een ander domein, gepassioneerd in wat wij doen. Wist je overigens dat Moules//Frites in 48 uur uitverkocht was? De hele zomer lang, drie shifts per dag voor 120 couverts, alles volboekt”, besluit Bart Roman.
Info: www.wecandance.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier