Anima Eterna Brugge beëindigt samenwerking met stichter Jos van Immerseel: “Door zijn agressief gedrag legt hij de waarden van ons orkest naast zich neer”

Jos van Immerseel, stichter van Anima Eterna Brugge, bij de Ezelpoort, waar het secretariaat van dit orkest gevestigd is. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Anima Eterna Brugge heeft de samenwerking met haar oprichter-dirigent, Jos van Immerseel (79), beëindigd. Anima Eterna werd opgericht in 1987 en verdiept zich reeds decennia in historische uitvoeringspraktijken. “Jos van Immerseel heeft de waarden die hij al jaren met Anima Eterna deelt herhaaldelijk naast zich neergelegd”, stelt Joost Maes namens het bestuur van het gerenommeerd Brugs orkest. Anima Eterna Brugge is een van de drie huisartiesten van het Concertgebouw in Brugge.

“Na tal van vruchteloze pogingen om Jos van Immerseel in staat te stellen zijn verhaal met het orkest voort te zetten en zijn kennis en knowhow door te geven in een geest van respect, ziet het bestuursorgaan spijtig genoeg geen andere uitweg dan het beëindigen van de werkrelatie vanwege aanhoudend agressief gedrag en regelmatige inbreuken op de contractuele verplichtingen.”

Met die harde mededeling pakt Anima Eterna Brugge maandag uit. Joost Maes, lid van het bestuursorgaan, legt uit: “Na samen met het bestuur de artistieke ontwikkeling van Anima Eterna te hebben onderschreven en ondersteund, neemt Jos van Immerseel er nu afstand van. Wat de meningsverschillen vandaag ook mogen zijn, ze kunnen een dergelijk gedrag niet rechtvaardigen.”

Overgangsperiode

Deze breuk markeert het einde van de overgangsperiode bij Anima Eterna Brugge die meer dan vijf jaar geleden begon met het akkoord van Jos van Immerseel. Op dat moment besloot hij de teugels geleidelijk over te dragen en het orkest open te stellen voor andere dirigenten en projecten die de toekomst van het orkest en de overdracht van kennis en ervaring aan een nieuwe generatie konden verzekeren.

“De muzikale invloed van Jos van Immerseel op de historisch geïnformeerde muziekpraktijk is aanzienlijk. Als een ware pionier in de herontdekking van het romantische repertoire tot het begin van de twintigste eeuw op historische instrumenten, heeft Jos van Immerseel Anima Eterna Brugge en zijn musici in staat gesteld om tot de toonaangevende ensembles in Europa en de wereld te behoren”, geeft Joost Maes toe.

Bekroond

“Het orkest is trots en erkentelijk voor het immense werk dat onder zijn muzikale leiding gedurende bijna 40 jaar is bereikt, zoals blijkt uit de vele bekroonde concerten en opnames. Anima Eterna Brugge blijft zich verder hervormen rondom haar musici en gastdirigenten. Zij werken al een aantal jaren samen aan projecten met een moderne artistieke en maatschappelijke visie die de toekomst van het orkest veilig stelt en de rijke erfenis aan een nieuwe generatie muzikanten en publiek doorgeeft. Het verdere verloop hiervan wordt binnenkort toegelicht.”

“Anima Eterna bouwt verder op haar historische waarden: artistieke uitmuntendheid, kennisdeling, de centrale rol van onderzoek en de voortdurende bevraging van bronnen en praktijken wars van dogma’s. Anima Eterna spreekt zich in haar artistiek leiderschap ook uit vóór inclusiviteit, diversiteit en een onberispelijke gedragsethiek”, aldus het bestuur van het Brugs orkest

Concert

De mededeling komt vlak voor het concert van Anima Eterna Brugge, dat in zijn ‘huistempel’ – het Concertgebouw – op 28 september concerteert met gastdirigent Pablo Heras-Casado. Het orkest zal de derde symfonie van Bruckner uitvoeren, naast vijf gedichten voor een vrouwenstem van Wagner….

Normaal gezien was in 2025 een grootse hulde voorzien van Jos van Immerseel, met diverse verjaardagsconcerten, onder meer in het Concertgebouw. Dit om zijn tachtigste verjaardag met luister te vieren. Die evenementen zijn nu geschrapt. Naar wij vernamen heeft Jos van Immerseel (79), die het moeilijk heeft om zijn geesteskind te lossen, de laatste maanden in muzikale kringen zware en zeer denigrerende kritiek geuit op het nieuwe artistieke beleid, collega’s en bestuursleden uitgescholden. Hij zou zelfs orkestleden en bestuursleden uitgescholden en bedreigd hebben en zijn afspraken ter voorbereiding van een nieuw concert in januari 2025 niet nagekomen zijn…

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier