Na een maandenlange sluiting heropent het Volkskundemuseum in Brugge op zaterdag 14 september zijn deuren. Het museum onderging noodzakelijke infrastructuurwerken, twee kamers kregen een volledig nieuwe en familievriendelijke invulling, met gezelschapsspellen.
De herinrichting van het Volkskundemuseum in de Rolweg in Brugge heeft de stadskas 65.000 euro gekost. “Er liep water uit de tuin in onze verouderde verwarmingsinstallatie. Op sommige dagen was het hier een sauna”, zegt conservator Geert Souvereyns. Tegelijkertijd werd de elektriciteit vernieuwd en werden oude lampen vervangen door energiezuinige ledverlichting.
Digitaal
Wegens de werken moest een groot deel van de museumcollectie tijdelijk ontruimd worden. “Er is hiervan gebruik gemaakt om alle objecten te registreren en te fotograferen, zodat de collectie ook digitaal kan ontsloten worden”, vertelt cultuurschepen Nico Blontrock.
Tegelijkertijd kreeg het Volkskundemuseum, dat jaarlijks 20.000 bezoekers lokt, volgens burgemeester Dirk De fauw inhoudelijk een opfrisbeurt: “We willen van deze site het meest familievriendelijk museum van Brugge maken. Er werden zeven nieuwe spelstations voorzien, waar de jongste bezoekers hun schoonschrift kunnen oefenen, koffie kunnen wegen met een oude balans, hoeden passen of kleermaker spelen.”
Spellencollectie
Twee museumkamers op het gelijkvloers zitten volledig in het nieuw. “De nieuwe spellenkamer toont bord- en gezelschapsspelen uit het VIVES SpellenLab, de grootste spellencollectie ter wereld. Elke zes maanden zullen de spellen wisselen”, aldus Geert Souvereyns.
Het eerste thema is uiteraard ‘Brugge’, met spellen die lokaal zijn gemaakt of over de stad gaan. Zelfs een groot ganzenspel uit de 19de eeuw. Leuk detail: in een van de vitrinekasten prijkt een artikel uit de Gazette van Brugge over een moord in een herberg ten gevolge van het verboden anker- en zonnespel.
Textiel
Dat textiel leeft in Brugge, blijkt uit het feit dat de Erfgoedcel en Handmade in Brugge in het voorjaar vele textielverhalen zochten en vonden in de Sint-Annawijk. “Tot in de jaren ‘60 kregen Brugse meisjes op school een opleiding die gericht was op hun taken als huisvrouw. Ze leerden borduren, sokken stoppen, kledij maken en kantklossen. Die opgenomen getuigenissen kun je horen in de nieuwe textielkamer”, zegt Livia Snauwaert van de Erfgoedcel Brugge.
Het project mondt op zondag 15 september uit in een feestelijke Textieldag in het Volkskundemuseum. Tijdens een Brugs Uurtje met Freddy Clevers vertellen drie buurtbewoners in de voormiddag verhalen over het Brugse textielverleden. In de namiddag zijn er textielworkshops.
Zolder
Het Volkskundemuseum is nooit af. Terwijl het gelijkvloers het dagelijks leven in de 19de en 20ste eeuw tot aan WO II belicht, zet de zolder in op de jaren 1950-60. Conservator Geert Souvereyns is bezig met de volledige make-over van de expo ‘Kinderen van toen’ op de zolder: “De bedoeling is dat bezoekers in drie ervaringskamers de kindertijd uit de jaren 1950-60 zullen kunnen (her)beleven.”
“Er zullen tv-uitzendingen uit die periode te zien zijn, maar we laten ook Bruggelingen getuigen en anekdotes ophalen die worden opgenomen. Ik ben zelf al naar het woonzorgcentrum Ter Potterie geweest om bewoners te interviewen. Via een interactieve opstelling willen we de dialoog tussen grootouders en kleinkinderen in ons museum stimuleren.”
Info: www.museabrugge.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier