Tentoonstelling brengt verhalen van afgebrande Sint-Niklaaskerk naar boven: “Iedereen weet nog waar hij die dag was”
Het HEY Museum in Knokke-Heist is sinds deze week een unieke tentoonstelling rijker. Bezoekers ontdekken er de geschiedenis en verhalen van de in 2013 afgebrande Sint-Niklaaskerk. Zo is onder andere het skelet van de ‘oudste Westkapellenaar’ te zien tijdens de expo. “Opgegraven tijdens het archeologisch onderzoek na de brand”, zeggen curatoren Gerry De Mol en Frederik Roelens.
Wie dezer dagen de Sint-Niklaaskerk in de dorpskern van Westkapelle ziet blinken in al haar glorie, kan zich nauwelijks inbeelden dat diezelfde kerk in 2013 werd herleid tot een ruïne. Binnenin de kerk was alles verwoest door de brand. De instortende kerktoren deed alle dorpelingen pijn in het hart. “Ik denk dat elke inwoner nog precies weet waar hij of zij zich bevond op het moment dat het nieuws van de brand doorsijpelde”, zegt burgemeester Jan Morbee (GBL). “Overal waren sirenes te horen die richting Westkapelle reden. Zelf ben ik toen ook meteen op mijn fiets gesprongen. De beelden van de kerk in lichterlaaie staan op ieders netvlies gebrand.”
Elf jaar later is de kerk weer volledig opgebouwd. Heel wat erfgoed ging weliswaar verloren in de vlammenzee. Maar de verhalen? Die blijven. En na de brand kwamen er letterlijk nog meer verhalen naar boven. Die worden gebundeld tijdens een nieuwe expo in het HEY Museum. “Wat mensen mogen verwachten? Veel verhalen over de kerk en zaken die ze nog niet eerder wisten”, zegt Jan Morbee. Curatoren Gerry De Mol en Frederik Roelens. knikken bevestigend. “Tijdens de archeologische opgravingen werden 76 skeletten blootgelegd. met één ervan trok RAAKVLAK naar de KU Leuven voor verder revolutionair onderzoek. Op die manier kwamen we heel wat te weten over de ‘oudste Westkapellenaar’. Die moet gestorven zijn tussen 1030 en 1160″, zegt Roelens. “De kerk kent in het algemeen een rijke geschiedenis. Die leren bezoekers hier kennen.”
Wie de expo bezoekt ziet ook indrukwekkende beelden van de brand zelf. In een video vertelt één van de brandweermannen die destijds ter plaatse was hoe ze het vuur bestreden. Het moment van de instortende torenspits zie je letterlijk gebeuren. De beelden en foto’s van de verwoestende vlammen spreken tot de verbeelding. Verder werden er tijdens de opgravingen diverse munten gevonden die je nu van dichtbij kan zien, net zoals andere overgebleven attributen, en leert de bezoeker waarom het plein waar de kerk gelegen is werd vernoemd naar Pastoor de Neve. (MM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier