Het Bakkerijmuseum in Veurne onderging een spectaculaire metamorfose, met een nieuw onthaalpaviljoen, een grote workshopruimte en een eigentijdse exporuimte, met terugblik op de boeiende geschiedenis. Op 3 en 4 mei staat het openingsfeest op de agenda.
In oktober 2022 sloot het Bakkerijmuseum de deuren voor een grondige vernieuwingsoperatie. De collectie van stichter Walter Plaetinck (1985) is intussen uitgebreid tot zo’n 24.000 stukken en het Bakkerijmuseum mag zich dan ook wel profileren als schatbewaarder van het nationale bakerfgoed.
2 miljoen euro
Er werd geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur, een nieuw museumverhaal en inrichting van de tuin. Om de toekomst van het museum te verzekeren, was een inkanteling binnen Stad Veurne een must, en sinds 1 januari 2024 is het stadsbestuur verantwoordelijk voor het beheer van het museum.
Stad Veurne kocht de gronden aan en zorgde er met een reeks subsidies voor dat ook de nieuwbouw kon worden gerealiseerd. In totaal is hiervoor zo’n 2 miljoen euro uitgetrokken.
Eyecatcher
Het nieuwe onthaal- en workshoppaviljoen is dé blikvanger op de site. Bezoekers krijgen bij binnenkomst meteen een overzicht op het domein, met de molen, de educatieve tuin, het museumdepot, het museum zelf, en het museumcafé.
De ingang bevindt zich nu aan de carpoolparking, wat parkeren en toegankelijkheid makkelijker maakt.
Paardenurine
Ina Ruckebusch (waarnemend directeur en wetenschappelijk medewerker) en Nele Behaeghel (educatief medewerker/publiekswerker): “De workshopruimte is verdubbeld met een capaciteit tot 50 personen zodat er twee groepen workshops kunnen volgen. Ons pronkstuk kreeg een centrale plek: de authentieke houtoven, gebouwd door het Reizend Bakhuis, Ambachtelijke Ovenmakers, met bakstenen, leem, stro en… paardenurine!”
“De eyecatcher in de tuin is het amfitheater voor buitenklassen en evenementen. Het is geïntegreerd in de speelheuvel met natuurlijke speelelementen en wilgenconstructies. Er is ook een poel gegraven, met daarover een loopbruggetje. De permanente museumcollectie wordt voorgesteld in de heringerichte museumschuur, gekoppeld aan zeven thema’s en een interactief belevingsparcours.”
“Het verhaal start in de bakkerswinkel, waar je wordt verwelkomd met wat mag het zijn? en waar kinderen een gepersonaliseerde broodzak kunnen maken. In de privékamer van de bakker en zijn vrouw valt op dat keuken, woon- en slaapkamer destijds één ruimte waren, waar ook de administratie gebeurde. In de voorraadkamer ontdekken bezoekers alle nodige grondstoffen voor brood en gebak: zoetstoffen, noten, specerijen, granen, chocolade…
Schilderijen
Twee schilderijen van de Oostendse kunstschilder Jean-Baptiste Hongenae (1864-1930) trekken de aandacht: Feestmaal en Het bakken, waaruit blijkt dat brood en gebak ingebakken zit in ons eetpatroon en in de samenleving. Reclamespots in The Movie dompelen bezoekers onder in de bakcultuur van vroeger en nu.
Oude affiches, een oude Verordening op het brood, geven een kijk op de evolutie van de broodprijs. Tot midden 19de eeuw besteedden mensen een derde van hun loon aan brood. Na 1860/1870 stabiliseerden de voedselvoorzieningen in België en Europa: graantekorten waren opgelost en de inkomsten van de arme gezinnen stegen.
Door de opkomst van de coöperatieven kon er goedkoop brood worden geproduceerd. “In 2023 kregen we nog een mooie schenking”, zeggen Ina en Nele. “Een oud vaandel van de Brugse Bakkersbond (Thielt). En de relikwie, een kaakbeen van Sint-Aubertus, de patroonheilige van de bakkers, is toch ook wel bijzonder!”
Info: www.bakkerijmuseum.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier