Passchendaele Museum viert 20-jarig bestaan

Vanop de trappen van het museum in het kasteelpark nodigen burgemeester Ingrid Vandepitte en schepen Joachim Jonckheere iedereen uit om langs te komen tijdens de feestweek. © ZB
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Op dinsdag 23 april bestaat het Passchendaele Museum 20 jaar. Daarom organiseert het museum een heus feestweek van 22 tot en met 28 april. Er staat heel wat op het programma: van een pop-up tentoonstelling en lezing tot een traktatie en speciale rondleidingen.

Ontstaan uit een eerste streekmuseum is het Passchendaele Museum uitgegroeid tot de belangrijkste toeristische troef van de gemeente. Tijdens de feestweek kunnen er verschillende memorabilia uit de geschiedenis van het museum tijdens een gratis pop-up tentoonstelling op meerdere locaties in Zonnebeke (het museum, de bibliotheek De Letterschuur, het kenniscentrum en het gemeentehuis) ontdekt worden. Wie jarig is op 23 april kan het museum gratis bezoeken en ontvangt een verjaardagscadeau. De bezoekers op 23 april krijgen tijdens hun bezoek een verjaardagsattentie.

Binnenkijken in museumdepot

Een deel van de museale collectie bevindt zich letterlijk op zolder. De vroegere kasteelzolder huisvest een volwaardig ingericht museumdepot. De niet-tentoongestelde collectiestukken worden er bewaard en beheerd. Uitzonderlijk gaan de deuren van het museumdepot open voor bezoekers. Wil jij eens rondsnuffelen? Schrijf je in voor de gratis rondleiding op dinsdag 23 april om 19 uur en vrijdag 26 april om 14 uur. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur met maximum 15 personen.

Tijdens het feestweekend zijn er heel wat rondleidingen. Op woensdag 24 april is er voor de kinderen om 14 uur een rondleiding met Maurice met leuke opdrachten. Zo leren de kinderen op een speelse manier meer over de Groote Oorlog.

Op zaterdag 27 april is er om 14 en 16 uur een geleide wandeling van anderhalf uur in de herinneringstuinen. Ook op zaterdag is er om 10 uur een workshop Passchendaele Archives. In deze workshop stel je zelf een persoonlijk dossier samen van een gesneuvelde militair van de Slag bij Passendale en verricht je je eigen bronnenonderzoek aan de hand van foto’s, trench maps, …

Rondleidingen

Op zondag 28 april is er in het Passchendaele Museum om 10 en 14 uur rondleiding met gids. Ook op Tyne Cot Cemetery is er een gratis rondleiding om 14 en 16 uur. Als inwoner van Groot-Zonnebeke ontvang je op zondag 28 april een kleine verjaardagsattentie na je gratis museumbezoek. Vergeet zeker je ID-kaart niet.

Op donderdag 25 april om 19 uur houdt Wouter De Witte een lezing over ‘Van hout en staal tot bits en pixels: het verhaal en de toekomst van het museum’.

Meer info en inschrijven via https://passchendaele.be/evenementen/het-passchendaele-museum-viert-feest/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier