Ontdek in Yper Museum de vunzige middeleeuwen met Wouter ‘Adrianus’ Deprez

We zien Hannelore Frank (wetenschappelijk medewerker Yper Museum), Dimitry Soenen (schepen van Musea) en Sandrin Coorevits (directeur Yper Museum) in de middeleeuwse expo. © EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Vanaf zaterdag 30 maart tot zondag 1 december loopt in het Yper Museum de tentoonstelling ‘Vrolijk, Vrij en Vunzig. De Middeleeuwen, een veelzijdige ontdekking’. De middeleeuwen worden vaak geassocieerd met geweld en miserie, maar eigenlijk was het een tijd vol vrolijke narren, vrije geesten en vunzige kluchten.

“Met deze tentoonstelling willen we die verhalen brengen en objecten tonen die je niet verwacht over de middeleeuwen tussen 1200 en 1500”, vertelt Hannelore Franck, wetenschappelijk medewerker Yper Museum. “De tentoonstelling belicht de vrolijke en kleurrijke kant van de middeleeuwen, een periode die blijft verrassen. Om dit verhaal te vertellen, ondergaat de Koninklijke Zaal in de Lakenhallen een complete metamorfose. Als bezoeker treed je via de stadspoort de kleurrijke, middeleeuwse stad binnen. Door de levendige scenografie, ontworpen door ideeën- en vormgevingsstudio Exponanza, ervaar je de vrolijke, vrije en vunzige middeleeuwen alsof je er zelf bij was.”

Zeven thema’s

“Het tentoonstellingsparcours is onderverdeeld in zeven thema’s die dieper ingaan op verschillende aspecten van het leven in de middeleeuwse stad. Ieperling Adrianus, tot leven gebracht door Wouter Deprez, begeleidt bezoekers via een audiotour doorheen zijn stad. Winkel op het marktplein en spring binnen in de herberg. Breng een bezoek aan de apotheek, loop binnen in het stadhuis, ga langs bij de waarzegger en zeg een schietgebedje op in de kapel.”

Met een glimlach

“Schaterlachen bij de apotheek en gieren met een falluskruik. Met Adrianus, de alias van Wouter Deprez, ontdek je de middeleeuwen met een glimlach. Hij schreef zelf de audiotour en sprak hem ook in. Dat Deprez een bijzondere interesse heeft voor de middeleeuwen is geen geheim. In zijn bekende humoristische stijl neemt hij de bezoeker meer door de middeleeuwse stad. Met Wouter Deprez in je oor, komen de middeleeuwen helemaal tot leven.” (EG)

Info: www.ypermuseum.be/vrolijkvrijvunzig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier