Nieuw museum Abby in Kortrijk krijgt meer en meer vorm

De opening van het nieuwe museum Abby is voorzien in het voorjaar 2025. © Stad Kortrijk
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De nieuwe museumsite Abby in Kortrijk krijgt langzaam vorm. De opening is voorzien in het voorjaar 2025.

De vroegere Groeningeabdij – een oude cisterciënzerabdij uit de late 16e eeuw – wordt tot een hedendaagse museumsite Abby omgevormd: een vernieuwende, laagdrempelige en hoogwaardige tentoonstellingssite met beeldende kunst als motor en identiteit als centraal thema. De abdij wordt een mix van een kunsthal, een museum en een living voor de hele stad met meerdere tentoonstellingszalen boven- en ondergronds en werkplekken voor kunstenaars. Er is ook ruimte voor een atelier en salon. Op deze iconische site wordt nu volop verder gewerkt. De opening is voorzien in het voorjaar 2025. Abby is een nieuw en eigenzinnig museum voor beeldende kunst, waar het historische erfgoed van de Groeningeabdij – zoals de twee kapellen en het Dormitorium – wordt omgevormd tot een unieke culturele hotspot.

Multifunctioneel

Het nieuwe paviljoen wordt een café met een verrassende aantrekking. Het dormitorium wordt een gezellig salon met plaats voor ontmoeting en mini-tentoonstellingen. De kloostergang maakt plaats voor collectiepresentaties. De kapel wordt een rust- en stilteplek met wisselende presentaties en de grote tentoonstellingszaal maakt ruimte voor tentoonstellingen en bedraagt ongeveer 500 m². “We zien de werking in en rond Abby heel breed met organisaties, gemeenschappen, verenigingen en groepen mensen die zin hebben om hier van alles te komen doen. Dat kan kunst maken zijn of nadenken over maatschappelijke thema’s. Dat kunnen ook sociale projecten zijn. De site wordt opgevat als een huis met verschillende kamers die elk een eigen sfeer en programma hebben”, zegt Sarah Keymeulen, directeur van Abby, een innovatief concept waar kunst, participatie, cocreatie en mensen centraal staan.

Het concept en architectuur is van Barozzi Veiga + TAB Architecten. “We hebben meer dan 1.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte gecreëerd en er bewust voor gekozen om dat ook deels onder de grond te doen, we wilden deze bijzondere site in haar oorspronkelijke staat bewaren”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). Het materiaal waarin het gebouw opgetrokken werd, is uniek in België. De steen bestaat uit 60% gerecycleerd materiaal. Dit is het eerste project waarin de steen wordt toegepast. Het volledige museumproject kost 18,7 miljoen euro, waarvan de helft gesubsidieerd is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier