Nazaten Galland-Lagae bezoeken ‘hun’ collectie in aardewerkmuseum van Torhout

Johan Sabbe

Sinds enkele maanden beschikt het Museum Torhouts Aardewerk over de zogenoemde collectie Nossegem, een schenking van maar liefst 565 stukken Vlaams aardewerk door de nazaten van de familie Galland-Lagae. Emmanuël Hupin en zijn vrouw Anne Lagae besloten de hele familiecollectie, die zich in een herenwoning in Nossegem bevond (een deelgemeente van Zaventem), aan Torhout cadeau te doen.

Een genereus gebaar. Nooit eerder werd aan het Museum Torhouts Aardewerk zo’n prachtige schenking gedaan. De 565 kunstvoorwerpen werden in noppenfolie ingepakt, in een bestelwagen geladen en vanuit Nossegem naar het Kasteel Ravenhof gevoerd. Alle stuks werden vervolgens gewassen, gemeten, vanuit alle hoeken gefotografeerd en van een inventarisnummer voorzien.

Zoals met de familie afgesproken, werd recent een overzichtscatalogus samengesteld en gedrukt: een bundel van 165 bladzijden met ruim 1.000 foto’s. Zopas werd de familie naar het Museum Torhouts Aardewerk uitgenodigd om onder de deskundige leiding van specialist Marc Logghe ‘haar’ Collectie Nossegem te bezoeken. Op de foto de groep met schepen Annick Vanderspurt. (foto JS)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier