Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
De “lange” 19-de eeuw (1750-1930) is één van de drie collectiepijlers van Musea Brugge. In de negentiende eeuw probeert Brugge opnieuw aan te knopen bij de economische en culturele bloei van weleer. Musea Brugge verzamelt dan ook actief kunstwerken en erfgoedobjecten die een rijker beeld geven van deze beeldbepalende periode voor Brugge.
Voor schepen van cultuur Nico Blontrock is dit de reden waarom het Brugs stadsbestuur in een kunsthandel in Parijs een tekening heeft aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere.
Hoogtepunt
“Vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw beleefde de schilderkunst in Brugge een nieuw hoogtepunt”, verduidelikt Nico Blontrock. “De invloed van Joseph-Benoît Suvée is hierbij van doorslaggevende betekenis geweest. De Brugse Academie speelde een voortrekkersrol in het promoten van het neoclassicisme.”
“Ze vormde kunstenaars die hun opleiding in het buitenland vervolledigden en internationaal doorbraken. Net als hun voorgangers uit de vijftiende eeuw gaven Brugse kunstenaars toen een impuls aan de ontwikkeling van de Europese schilderkunst. De collectie van Musea Brugge biedt een ruim en representatief overzicht van de Brugse neoclassicistische schilderkunst”, aldus de cultuurschepen.
Prentenkabinet
Het Brugs Prentenkabinet bewaart 450 neoclassicistische tekeningen met werk van meesters als Joseph-Benoît Suvée, Joseph Denis Odevaere en Joseph François Ducq. Interessant is de uitgebreide verzameling academietekeningen in de collectie, die een goede indruk geeft van hun vroegste artistieke uitingen. In 2021 kon Musea Brugge zijn verzameling schetsboekjes van academiedirecteur Jan Anton Garemijn uitbreiden tot acht stuks.
Deze collectie werken stond centraal in het Musea Brugge-project ‘Leerling-meester’ (2022-2023). Dit project krijgt vanaf deze zomer een vervolg met een project waarvoor vanuit de Vlaamse Gemeenschap subsidie werd toegekend. Het vervolgproject richt zich op de internationale carrières die door Brugse neoclassicistische kunstenaars werden uitgebouwd en op de sociale netwerken die hierbij een rol speelden.
Aanknopingspunt
De tekening van Stochove is gemaakt door Joseph Denis Odevaere, één van de bekendste Brugse neoclassicistische kunstenaars die een internationale carrière wist uit te bouwen. Donatien Stochove kwam uit een gegoede Brugse familie die volgens briefwisselingen Odevaere vergezelde op een reis naar Italië.
De tekening uit 1807 is een aanknopingspunt voor verder onderzoek naar Stochove en zijn rol in het kunstenaarsnetwerk. “Dit sluit perfect aan bij het door de Vlaamse Gemeenschap gesubsidieerde onderzoeks-, registratie-, digitaliserings- en ontsluitingsproject dat Musea Brugge deze zomer zal starten en een belangrijke focus legt op de invloed van sociale netwerken op de carrières van Brugse kunstenaars die een internationale reputatie hebben opgebouwd, zoals Odevaere”, aldus Nico Blontrock.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier