“Medailles zijn soms grote kunst op klein formaat”: Koksijde toont catalogus en expo over unieke collectie van Yvo Peeters

“Ik koester uiteraard ook de medaille met mijn portret die Fernand (links) voor deze gelegenheid heeft gemaakt”, zegt Yvo Peeters (rechts). © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Koksijdenaar Yvo Peeters (75) reisde zo’n 50 jaar de hele wereld rond. Die reisverhalen bundelde hij vorig jaar in zijn boek ‘Vanuit de Westhoek de wijde wereld in’. Yvo pende meer dan 100 boeken, poëziebundels en essays bij elkaar. Daaraan voegt hij nu een opmerkelijke publicatie toe: ‘Vita Metallica’, gekoppeld aan een medailletentoonstelling in het Koksijdse gemeentehuis.

Vita Metallica is een complete catalogus van ruim 300 medailles, die Yvo omschrijft als de “medaillecollectie Goedertier-Peeters 1922-2023, met bijzondere aandacht voor het werk van Fernand Vanderplancke”.

“De collectie vindt haar oorsprong in een kleine verzameling medailles die toebehoorde aan mijn grootvader, Désiré Goedertier”, vertelt Yvo. “Hij was beroepsonderofficier, later horeca-uitbater, waarnemend gemeentesecretaris en OCMW-ontvanger, en postontvanger. Toen hij in 1962 overleed, ging de verzameling naar zijn oudste dochter, die er nog enkele exemplaren aan toevoegde. In 1995 kwam de collectie in mijn bezit en die vormt het eerste hoofdstuk van dit boek. De meeste medailles in dit deel hebben betrekking op het koningshuis en aanverwante thema’s.”

Monumentenjaar

Zelf is Yvo met zijn eigen collectie begonnen rond 1971. Hij verwierf een aantal medailles tijdens zijn vele reizen. “De echte start volgde eigenlijk in 1975, toen ik op het ministerie van Nederlandse Cultuur werkte en ook lokaal voorzitter werd van de campagne voor het Monumentenjaar, een initiatief van de Raad van Europa. Tijdens de vele bezoeken aan monumenten, musea, expo’s en officiële openingen van erfgoedsites ontving ik talloze mooie, artistieke exemplaren. Na 1991 kwamen er de voormalige Oost-Europese en Sovjetrepublieken bij, die een grote traditie van medailles hadden voor alle gelegenheden. Die zijn nu vaak getuigen van een verdwenen maatschappij.”

“Bijna elke medaille is een tastbare herinnering aan een episode uit mijn leven”

In Vita Metallica merk je ook Yvo’s bijzondere band met het fenomeen wereldtentoonstelling. “Mijn verdere loopbaan als Vlaams ambtenaar belast met internationale samenwerking en Europese zaken gaf aanleiding tot de uitbreiding van de collectie in die thematiek. Mijn persoonlijke belangstelling voor het spoorverkeer en de scheepvaart vindt ook haar weerslag in meerdere medailles.”

In 1985 leerde Yvo in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel de bekende Oostduinkerkse beeldhouwer/medailleur Fernand Vanderplancke kennen. “Ik kocht een aantal van zijn creaties en kon vanuit de Vlaamse overheid enkele opdrachten aan Fernand toekennen”, zegt Yvo.

Militaire thema’s

“De laatste jaren bracht ik ook wel medailles mee als aandenken van mijn toeristische reizen. Dat zijn meestal massaproducten, maar soms zijn ze wel bijzonder mooi uitgevoerd. Koploper daarin is Frankrijk, waar de Monnaie de Paris een voortrekkersrol speelt. In een afzonderlijk hoofdstuk heb ik de medailles met militaire thema’s gecatalogeerd. Voor mij heeft elke medaille een speciale betekenis en ze vormen een weerspiegeling van mijn levensloop en zelfs van de twee voorgaande generaties. Bijna elke medaille is een tastbare herinnering aan een episode uit mijn leven en werk, soms met een grote emotionele waarde. Een medaille is soms grote kunst op klein formaat! Bijzondere herinneringen heb ik aan de medaille van president Václav Havel van Tsjechië. Voor heel wat bezoekers zal de medaille naar aanleiding van het afscheid na 40 jaar Sea King herinneringen oproepen, of de reeks van de Vierdaagse van de IJzer 2014-2018, de paardenvissers, de heiligverklaring van Pater Damiaan, de torpedering van de RMS Lusitania in 1915… Ik koester uiteraard ook de medaille met mijn portret die Fernand voor deze gelegenheid heeft gemaakt!”

Stille getuigen

Stéphanie Anseeuw, schepen van Cultuur en Erfgoed: “Ook medailles zijn bronnen van geschiedenis en cultureel erfgoed. Ook onze gemeente reikt elk jaar tientallen medailles uit, aan mensen die een opmerkelijke prestatie leverden of zich op een bijzondere manier hebben onderscheiden. De collectie van Yvo is gevuld met medailles uit alle windstreken, die soms stille getuigen zijn van verdwenen maatschappijen.”

Dit initiatief kwam tot stand met de steun van de grensoverschrijdende Stichting W. Cobergher, de Internationale Raad voor Monumenten en Landschappen en de gemeente Koksijde.

De collectie is te bekijken in het atrium van het Koksijdse gemeentehuis (Zeelaan 303) tot en met 17 augustus. Vrij toegankelijk van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 12 uur, op maandag en woensdag ook van 13.30 tot 16 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier