Zondag 7 november is de laatste kans om ‘Kortrijk 1302’ te bezoeken. Daarna sluit het museum over de Guldensporenslag tot 2022. De Groeningeabdij, waar het museum nu zit, blijft bestaan, maar het gebouw krijgt een nieuwe invulling. “We moeten ambitie tonen”, klinkt het.
“Het museum Kortrijk 1302 verdwijnt, maar zal in een totaal andere gedaante terugkomen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.” Dat zegt museummedewerker Michaël Demeulemeester. “Nu zondag is de laatste dag dat het museum open gaat. Daarna blijft het gebouw dicht voor drie jaar en zal het verbouwd worden. Nog dit jaar zullen de afbraakwerken beginnen. Het huidige museum Kortrijk 1302 bestaat nu uit twee gebouwen: de Groeningeabdij en de nieuwbouw. De abdij, dat wil zeggen het kerkgedeelte en het Dormitorium, blijft uiteraard bestaan. Het zou zonde zijn om dat af te breken, maar de nieuwbouw zal verdwijnen.”
De Groeningeabdij krijgt een volledig nieuwe invulling. “Het museum over de Guldensporenslag verdwijnt uit de Groeningeabdij. In plaats daarvan komt er een tentoonstelling met als centraal thema ‘Identiteit’. Die zal worden ingevuld met hedendaagse en klassieke beeldende kunst. Om de zes of zeven maanden zullen we de expositie vernieuwen. Het gebouw zal er ook volledig anders uitzien. Het wordt wel 800 m² groot en bezoekers gaan zowel een bovengronds als een ondergronds deel kunnen bezoeken. Daarnaast komt er ook een heuse stadswoonkamer in het nieuwe gebouw. Daar kunnen bezoekers zich thuisvoelen tussen de kunst, terwijl ze iets eten of drinken”, zegt de Kortrijkse schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).
weg van klassieke museum
Toch hebben de liefhebbers van de Guldensporenslag niets te vrezen. “Voor hen zal het nieuwe museum een echte upgrade worden. De mensen gaan de Guldensporenslag en het graafschap Vlaanderen kunnen herbeleven. We stappen af van het klassieke museum. In plaats daarvan komt er een Virtual Reality ervaring met hologrammen. Daarnaast gaan we ook meer de focus leggen op het Graafschap Vlaanderen zelf en Hendrik Conscience. Mensen zullen uit het hele land naar Kortrijk trekken om het nieuwe museum te bezichtigen”, verzekert de schepen.
Ook andere toeristen en bezoekers hoeven zich geen zorgen te maken. “De dienst toerisme, dat ook in het museum gevestigd is, zal verhuizen naar een gebouw bij het begijnhof. Daar gaan wij ons werk verder kunnen uitvoeren”, zegt Michaël.
ontmoetingsplek
Toch werd het huidige museum Kortrijk 1302 geopend in 2006. Desondanks verzekert de schepen dat de afbraak en herinrichting nodig is. “Het huidige museum was een leuk en goed project. Het was een educatief product dat heel interessant was voor klassen, maar daar bleef het wel bij. We moeten meer ambitie tonen. Ook is de Onze-Lieve-Vrouwekerk gewoon een veel betere locatie voor een museum over de veldslag en het graafschap.”
Ook Michaël deelt deze mening. “Op een bepaald moment heb je al het publiek bereikt. De nieuwe exposities gaan vooral een ontmoetingsplek zijn. Een museum heeft een hoge drempel voor bepaalde bevolkingsgroepen. Met die ontmoetingsplaats gaan mensen kunnen samenkomen en samen zaken bespreken. Door die extra dimensie zullen er meer mensen komen.”
Het nieuwe museum in de Onze-Lieve-Vrouwekerk zal twee miljoen euro kosten. 1,9 miljoen komt van de stad Kortrijk zelf en 100.000 komt van Westtoer. Voor het project in de Groeningeabdij wordt vijftien miljoen euro vrijgemaakt. 7,5 miljoen betaalt de stad en 7,5 miljoen betaalt de Vlaamse overheid.
Tot nog toe heeft zowel het nieuwe museum in de Onze-Lieve-Vrouwekerk als de expositiehallen in de Groeningeabdij nog geen naam. “We zien dat nog wel. Het museum opent pas in de zomer van 2022 en de expositiehallen in 2024. We hebben dus nog wel wat tijd”, verklaart de schepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier