Koksijde viert opening van gloednieuw NAVIGO Visserijmuseum met groots volksfeest

In de potviszaal zien we v.l.n.r. Jadrana Demoen (directeur NAVIGO Visserijmuseum Oostduinkerke), schepen Stéphanie Anseeuw, burgemeester Marc Vanden Bussche, professor Pieter Cornillie van de vakgroep dierengeneeskunde UGent die de leiding had over de opgraving en de restauratie van Valentijn. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het volledig nieuwe NAVIGO Visserijmuseum opent op 7 september de deuren en dat gebeurt met een groots volksfeest op de museumsite met twee nieuwe entiteiten: een museumdepot met kooktheater en een museumvleugel, met potvis Valentijn als grote blikvanger.

De bouw van de museumvleugel en een nieuw depot werd gerealiseerd onder leiding van Havana architectuur. Het volledige museumverhaal is geactualiseerd in samenwerking met partners BRUNS, Madoc en CREATE.eu. Verschillende architecturale ingrepen geven de site van het NAVIGO Visserijmuseum zijn frisse, hedendaagse uitstraling.

Potvis Valentijn

De nieuwe vleugel is speciaal gebouwd voor potvis Valentijn, dé eyecatcher van het museum. Zijn skelet was te groot om in een bestaande museumruimte te passen. Van de nood werd een deugd gemaakt; dankzij het nieuwe gebouw krijgt het museum een frisse uitstraling en meer zichtbaarheid aan de straatkant. Het ruime onthaal is de draaischijf van het hele museum, want hier start je de museumroute in de potviszaal, bezichtig je de tijdelijke expo, bezoek je het vissershuisje of snuister je rond in de uitgebreide museumshop. De potviszaal is naast exporuimte ook geschikt voor evenementen waarbij het potvisskelet als ornament de ruimte siert. De nieuwe museumopstelling belicht het verhaal van de visserij in al haar facetten: van de IJslandvaarders en de strandvissers, de visserijfamilies en hun leven op zee en aan wal. De vertrouwde vaste waarden zijn na een opfrisbeurt weer in vol ornaat te bewonderen. Zoals de OD.1 Martha, het houten kustvissersvaartuig dat nu de centrale spil is in de indrukwekkende open zaal met drie verdiepingen en er de verhaallijnen bepaalt: ‘leven en werken op zee’ en ‘leven en werken aan wal’.

Rijke kunstcollectie

NAVIGO Visserijmuseum biedt ook onderdak aan een rijke kunstcollectie die diverse periodes, stromingen en stijlen overkoepelt. De werken krijgen een eigen galerij en weerspiegelen de diversiteit aan kunst in het teken van de visserij en de zee. Vissersdorpen, zeezichten, scènes uit het dagelijkse leven en portretten illustreren hoe klinkende namen als Edgard Farasyn, James Ensor, Louis Artan, Leon Spilliaert, Aloïs Boudry en Frans Van Immerseel inspiratie putten uit deze thema’s. Ook hedendaagse kunstenaars, zoals Koenraad Tinel en Stephan Vanfleteren, verdienen hun plaats in de kunstcollectie. Voor sommige zalen, zoals deze in het teken van de strandvisserij, werd in een voortraject samengewerkt met de erfgoedgemeenschappen: garnaalvissers te paard, kruiers en stekers. De kunstige opstelling van de collectie van strandjutter Aäron Fabrice de Kisangani, in dialoog met de getuigenissen van vissers en zee-experten, confronteert de bezoekers met de prangende vraag: wat is de toekomst van onze zeeën en de Vlaamse visserij? Het iconische vissershuisje vormt het middelpunt van de museumsite en komt vandaag nog meer tot zijn recht in relatie tot de nieuwe architectuur. De rijke collectie die het visserijambacht van vroeger en nu illustreert, staat in een heel nieuwe opstelling, aangevuld met mooie bruiklenen. Het museum is meer dan een collectie voorwerpen, het team zet volop in op immaterieel erfgoed, met onder meer een verfrissende museale representatie van ambachten en het ‘kooktheater’ waar gewerkt wordt rond culinair erfgoed.

Futureproof

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Het museum was al een van de drukste toeristische trekpleisters van Koksijde én de ruime omgeving. Met het nieuwe museum en potvis Valentijn zal het museum een nog grotere aantrekkingskracht hebben op bezoekers uit heel België en de buurlanden.”

Schepen van Cultuur en Erfgoed Stéphanie Anseeuw: “De keuzes die zijn gemaakt voor het gebouw zijn duurzaamheid en kwaliteit: duurzaam naar klimaat, duurzaamheid naar vormgeving, duurzaamheid naar mogelijkheden voor allerhande activiteiten in het museum. Het museum is futureproof, meteen ook een garantie voor de komende generaties.”

Groots volksfeest

Op 7 september trekt om 10.30 uur een vissersstoet van de Sint-Niklaaskerk naar het museum in de Vrijheidsstraat voor de officiële openingsplechtigheid om 11 uur. Om 12 uur kunnen bezoekers het museum in, dat die dag open blijft tot 21 uur. Livebands zorgen de hele namiddag voor sfeer en om 16 uur zorgt Mariette Crevette voor folklore en ambiance en kan iedereen proeven van drankjes en (vis)hapjes. Uitzonderlijk is ook het depotgebouw open voor het publiek. Bij zo’n volksfeest hoort een knallend vuurwerk als afsluiter (om 22 uur).

Om 16 en 17.30 uur geven architect Bert Haerynck en Lies Quatanne van Havana architectuur een exclusieve rondleiding. Inschrijven is verplicht via www.navigomuseum.be. Vanaf de herfstvakantie wordt de architectuurrondleiding aangeboden als thema-rondleiding. Nog de hele maand september is het museum gratis te bezoeken, maar reserveer je best je ticket. Op zaterdag en zondag in september leggen gidsen de bezoekers extra in de watten met een woordje uitleg over het museum. Vanaf 28 september is er de eerste tijdelijke expo: “PEERDEVISSCHERS. Portretten van de Oostduinkerkse paardenvissers” van Stephan Vanfleteren. Vanaf oktober starten de groepsbezoeken in het museum, met of zonder gids.

Het totale kostenplaatje bedraagt 7.500.000 euro, voor de bouw en omgevingswerken van het depotgebouw en de potvisvleugel, de herinrichting van het museum, het museumklaar maken van de potvis, de demonstratiekeuken en de restauratie van het vissershuisje. De oudste items in het museum dateren uit de 12de eeuw en dat zijn de visbotjes. Het museum heeft een oppervlakte van 2.565,34 m².

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier