Koksijde heeft er 14 nieuwe K-ambassadeurs bij. Ze volgden een specialisatietraject voor de opleiding tot gids in het NAVIGO Visserijmuseum. Bij de opening van het gloednieuwe NAVIGO-museum doorstonden ze hun vuurdoop met brio, en een maand later mochten ze officieel hun diploma ontvangen.
Sinds de gemeente Koksijde in 2015 startte met het project om vrijwilligers op te leiden tot professionele gidsen, zijn er al zo’n 110 K-ambassadeurs die zich dagelijks inzetten om de sterke troeven van de gemeente te promoten via erfgoedwandelingen, in Kunstencentrum Ten Bogaerde, het Duinenhuis of in de gemeentelijke musea Abdijmuseum Ten Duinen en het NAVIGO Visserijmuseum.
Broodnodig
Stéphanie Anseeuw, schepen van Cultuur en Erfgoed: “Met deze 14 gloednieuwe NAVIGO-gidsen erbij heeft het NAVIGO nu 38 gedegen en goed opgeleide K-ambassadeurs, want in 2016 studeerden er al 24 af. Dat aantal is ook broodnodig, want ons museum heeft heel wat nieuwe troeven, met de potviszaal, het depot, het kookatelier en binnenkort onze boot, de Nostalgie.”
“Het was voor onze K-ambassadeurs de voorbije weken en maanden een hele uitdaging om zich het nieuwe museum met de aangepaste opstelling eigen te maken. Hun opleidingstraject werd samengesteld door het museumteam, dat een aantal externe professionele partners inschakelde waaronder Johan Depotter (IJslandvaart), Ariane Vyvey (Geloof en Bijgeloof), Yvette Vermote (Vissersvrouwen), en eigen medewerkers van het museum.”
“De opleiding bestond uit 9 avondsessies, twee uitstappen (naar de Nieuwpoortse Vismijn en met de garnaalvissers te paard), een architectuurwandeling en een praktijkdag in het nieuwe museum. Sinds jullie vuurdoop bij de opening op 7 september konden we na één maand 18.550 bezoekers afvinken!”
Koppel
Burgemeester Marc Vanden Bussche overhandigde de 14 diploma’s en startte met het koppel Rudy Balcaen en Hilde Busschaert. “Samen en apart gidsen jullie al jaren over alles wat de natuur te bieden heeft, bij voorkeur over alles wat met het strand te maken heeft. Jullie zijn bovendien heel actief bij natuurwerkgroep Zeevonk en sinds 2015 verzorgen jullie gidsbeurten voor het Duinenhuis, en nu dus ook voor het NAVIGO!”
De burgemeester feliciteerde ook Erik Boeykens: “Jouw liefde voor het lokale erfgoed spreekt uit je werk over strandvisserij. In de proefrondleiding viel het op dat je veel eigen kennis toevoegde over visserijtechniek en onze vissersboot ‘Martha’ in het bijzonder.”
Dan overhandigde de burgemeester het diploma aan Paul Cockaerts. “Jij studeerde al af als Ten Duinengids én Gids Kunst, Cultuur en Erfgoed. In jouw schriftelijke proef over de gezondheidszorg bij de IJslandvaarders vertaalde jij je achtergrond in de farmaceutische sector met grondig opzoekingswerk.”
Geschiedenis en de visserij
De volgende afgestudeerde was Luc De Both, licentiaat geschiedenis en ook al Kunst, Cultuur en Erfgoedgids bij de Dienst Cultuur. Zijn paper ‘Kust en strandvisserij tijdens WOII’ getuigt van zijn liefde voor geschiedenis en de visserij.
Koksijdenaar Jean Decoene beet de spits af bij de praktische examens en leidde de jury door de scheepsmodellen, waarbij hij zich ontpopte als een enthousiaste verhalenverteller. Philippe D’Haene koos voor de schriftelijke proef als thema ‘De Belgische zeevisserij tijdens WOI’, aangevuld met kennis vanuit zijn ervaring als onderofficier bij de Luchtmacht.
Strand- en kustvisserij
Met Johan Dhaenens is het NAVIGO-team een beslagen gids rijker. Hij werd in 2015 ingeschakeld als evaluator bij het allereerste algemene opleidingstraject voor K-ambassadeurs en gidst al jaar en dag in het Abdijmuseum. In de schriftelijke proef van nieuwe K-ambassadeur Luc De Prycker, die ook actief is bij natuurwerkgroep Zeevonk, komt zijn voorliefde voor de strand- en kustvisserij duidelijk aan bod.
Christa Dufour, die zich ook actief bezighoudt met garnalenkruien, schreef haar paper over strandvisserij, en ze is ook een ervaren natuurgids en begeleider bij de Zeevonk. Na de specialisatietrajecten voor het Abdijmuseum en Cultuur en Erfgoed, concentreerde Trui Herman zich op het behalen van haar diploma NAVIGO-gids. Als beiaardier maakte ze haar paper over de vissersliederen.
Hilde Maeseele uit Wulpen verwerkt alle informatie uit haar volledige opleiding in haar gidsbeurten, en kleurt ze met waargebeurde verhalen van IJslandvaarder Michel die ze interviewde voor haar schriftelijke proef.
Oorlogserfgoed
Geert Pitomvils heeft al twee diploma’s van specialisatietrajecten op zak, en werkte in zijn paper zijn passie voor oorlogserfgoed verder uit. Tijdens zijn proefrondleiding verduidelijkt hij vlot het moeilijk uit te leggen fenomeen ‘eb en vloed’.
Last but not least kreeg Koksijdenaar Marc Villé zijn diploma. Voor zijn paper dook hij in het archief, op onderzoek naar de lokale visserijscholen van Koksijde en Oostduinkerke en hij duikelde nieuwe oude verhalen op die tot de verbeelding spreken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier