Na een korte winterslaap start het Veurnse bakkerijmuseum vanaf de krokusvakantie opnieuw de activiteiten en workshops op. Die worden allemaal coronaveilig georganiseerd, en zoetekauwen zullen ongetwijfeld al van tevoren watertanden!
In coronatijden pakt het museum uit met aangepaste workshops zoals een takeaway-videoworkshop, een online demonstratie waarin je de ‘truken van de foor’ leert om eclairs te bakken en een verleidelijke webinar ‘Hemels zoet’. Voor deze webinar op 25 maart moet je wel vooraf inschrijven. Deelnemen is gratis. Greet Draye van het Centrum Agrarische Geschiedenis (Leuven) neemt je tijdens haar lezing mee naar de wortels van onze hedendaagse dessertcultuur. De wereld van de zoete zondes kent voor haar (bijna) geen geheimen meer. Ze schreef o.a. samen met Stefan Elias (Bloch) het Belgisch Bakboek waarin ze het historische verhaal uitdiepte achter de vele bekende taarten, gebakjes en koeken uit ons land.
Praktisch
Donderdag 25 maart van 20 tot 21.30 uur. Inschrijven doe je bij voorkeur via e-mail naar onthaal@bakkerijmuseum.be of telefonisch via 058 31 38 97. Na inschrijving krijg je een e-mail met alle praktische informatie en de deelnamelink. Deelname is gratis!
Geschiedenis van bakkers en hun brood
Wie aanwezig was bij de laatste lezing in het Bakkerijmuseum, herinnert zich ongetwijfeld professor Peter Scholliers. Toen legde hij de linken tussen sociale en economische verschuivingen, broodprijzen en een veranderende eetcultuur in de 19de en 20ste eeuw. ‘Vertel mij welk brood je eet, en ik vertel u wie u bent’, was de slagzin. Intussen bracht hij ook een boek uit over dezelfde thema’s.
In het boek ‘Brood’ bestudeert Peter Scholliers de actoren die de geschiedenis van het brood bepalen: broodeters, bakkers en overheden. Hij vertelt over broodprijzen, broodconsumptie, winstmarges, frauderende bakkers en beleidsmakers, heteluchtovens, additieven, nachtarbeid, broodfabrieken, lonen, wetgeving en nog veel meer. Scholliers huldigt tot slot de kleine (thuis)bakker die elke dag smakelijk en gezond brood op tafel zet. Het boek ligt vanaf 16 februari in de museumshop en kost € 24,95.
Vergeet niet vooraf je bezoek per mail of telefoon te reserveren! Bezoek is momenteel enkel mogelijk voor individuele bezoekers of gezinnen (binnen de eigen bubbel). Groepsbezoeken zijn niet toegestaan. Bakkerijmuseum, Albert I-Laan 2, 8630 Veurne – tel. 58 31 38 97 (enkel tijdens openingsuren) – info onthaal@bakkerijmuseum.be – www.bakkerijmuseum.be