Als alles volgens plan verloopt verhuizen begin 2023 maar liefst 50.000 objecten uit de collecties van de musea en de archeologische dienst van Brugge naar een gloednieuw erfgoeddepot. De Provincie West-Vlaanderen kwam met 2 miljoen euro subsidie over de brug voor dit project met een totale kostprijs van zo’n 8 miljoen euro. Zo’n 35 procent van de ruimte kan gebruikt worden door omliggende steden en gemeenten.
Een voormalige kaarsenfabriek langs de Kleine Pathoekeweg, in de industriezone Blauwe Toren in Brugge, wordt tegen 2023 omgebouwd tot ‘de Erfgoedfabriek’. Die erfgoedfabriek moeten een decennialange nood voor Musea Brugge en de archeologische dienst Raakvlak inlossen. “Het gebouw werd al in 2017, nog in de vorige legislatuur dus, aangekocht met als doel een hoogwaardig depot om alle erfgoedobjecten en archeologische vondsten van Stad Brugge samen onder één dak te brengen”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).
“Kostprijs voor de aankoop van het gebouw bedroeg toen zo’n 2,8 miljoen euro. In het College keurden we nu ook de verbouwing van het gebouw tot erfgoeddepot goed en de concrete aanpak van de depotinrichting. Voor de gehele verbouwing en inrichting is nog eens 5,3 miljoen euro voorzien. Zo kunnen de collecties van verschillende depots die in de binnenstad gelegen zijn, waar ze met plaatsgebrek en weinig gunstige bewaaromstandigheden kampen, nu naar één locatie en een gecompartimenteerd depot.”
De Erfgoedfabriek wordt ook de nieuwe werkplek van de archeologische dienst Raakvlak. Naast het depot worden bureaus, vergaderruimtes, een fotostudio, een ‘schervenpuzzelruimte’, een wasruimte voor archeologische vondsten en een educatieve ruimte ingericht. “Met de Provincie West-Vlaanderen maakten we in 2018 al twee miljoen euro beschikbaar om van het erfgoeddepot bovendien een regionaal erfgoeddepot te maken”, stelt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD).
“Ook de erfgoeddepots in Ieper en Kortrijk ondersteunden we eerder al. Door die provinciale ondersteuning kunnen dus ook collecties uit andere gemeenten, in het Brugse Ommeland, ondergebracht worden in de nieuwe infrastructuur. De Stad Damme en de gemeenten Beernem, Knokke-Heist en Zedelgem zouden er alvast gebruik van maken.” Zo’n 35 procent van de ruimte kan kan door hen gebruikt worden. Voor de praktische uitwerking wordt samengewerkt met Claeys/Haelvoet architecten; zij realiseren in dit industriële pand gecompartimenteerde depotruimtes met de nodige en stabiele klimatisatie zodat elke materiaalsoort in goede omstandigheden bewaard kan worden. Bedoeling is ook om een zo duurzaam, energiezuinig mogelijk gebouw te realiseren. Er wordt alvast voorzien in twee bronnen van hernieuwbare energie, namelijk een aansluiting op het warmtenet voor de verwarming en de installatie van een warmtepomp voor de koeling.
De voorbouw van de voormalige kaarsenfabriek, waar destijds het kantoor en showroom waren, wordt gesloopt terwijl de huidige fabriekshal dus omgebouwd wordt tot erfgoeddepot. Er komt een nieuwe gevelbekleding met nieuw buitenschrijnwerk met over de gehele lengte van de zuidgevel een luifel die fietsenstallingen, een overdekt terras en buitenberging herbergt; bovendien zorgt die ook voor zonnewering voor de lokalen voor de medewerkers. De Erfgoedfabriek zal een totale vloeroppervlak (begane grond en verdieping samen) van 6 977 m² hebben en zal zo’n 50 000 objecten van Musea Brugge en 256 lopende meter archeologische vondsten herbergen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier