Musea Brugge krijgen groen licht van het stadsbestuur om een eigen professionele en gedifferentieerde gidsenpool op te starten. Het dossier moet wel nog volgende week de gemeenteraad passeren, de oppositie heeft al kritische interpellaties aangekondigd. De drie gidsenverenigingen, die zich eerder buitenspel gezet voelden, reageren bij monde van Michel Goeman (Hello Bruges) opgelucht met dit nieuw compromis.
Musea Brugge werkt voor de groepsrondleidingen al jaren samen met gidsenverenigingen Hello Bruges, Gidsenbond en Swan. “Maar we merken dat er steeds meer vragen komen vanuit het publiek voor gepersonaliseerde rondleidingen voor bijvoorbeeld mensen met een beperking, het onderwijs, teambuilding van bedrijven en creatieve ateliers voor kinderen”, zegt cultuurschepen Nico Blontrock. Vooral het aantal gidsbeurten voor jongeren ligt te laag. Daarom willen Musea Brugge, naar het voorbeeld van andere musea, tegen september 2021 uitpakken met een eigen gidsenpool. Via een nieuw online ticketprogramma kunnen groepsbezoeken geboekt worden.
Extra opleidingen
Tegelijkertijd werken Musea Brugge een meerjarig stappenplan uit, met extra opleidingen voor gidsen, om voor die groepsbezoeken kwalitatieve en interactieve rondleidingen te kunnen aanbieden. Omdat de hoofdmoot anderstalige toeristen zijn, zullen enkel gidsen met een goede talenkennis die grote doelgroep kunnen bedienen. “De gidsen worden op twee manieren gerekruteerd: via de Brugse gidsenverenigingen én via een open oproep om zo divers mogelijk gidsen te bereiken”, aldus toerismeschepen Philip Pierins.
Opgelucht
Michel Goeman van Hello Bruges is opgelucht: “De negatieve sfeer na ons eerste gesprek met de cultuurschepen is er niet meer. De hemel is opgeklaard. Ook wij zijn natuurlijk voorstanders van kwaliteitsverbetering en we staan open voor extra bijscholingen van de Brugse gidsen. Dat Musea Brugge ook eigen personeel en specialisten willen inzetten, is hun goed recht. Maar voor de groepsbezoeken zal er ook een beroep gedaan worden op onze gidsen, die toch al een drie jaar durende opleiding achtger de rug hebben en nu nog een extra bijscholing krijgen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier