Mollenvanger Marc Denys in gesprek met Gilles De Coster, presentator van De Mol

Marc Denys
Marc Denys Enthousiaste mollenvanger uit Veurne

Vorige week vielen in het Griekse vissersdorpje Pachi alle maskers af. Na een avontuur van 19 intense dagen kreeg tv-kijkend Vlaanderen te zien dat studente Alina ons al die tijd bij de neus genomen had en kroonde bankbediende Jolien uit Ingelmunster zich tot verdiende winnares, die 22.835 euro mee naar huis nam! Het werd een zinderende finale, een mooie afsluiter van het spelprogramma waarin 10 reisgenoten opdrachten uitvoeren om geld in de pot te krijgen en tegelijkertijd speuren naar de saboteur.

Griekenland als locatie was een schot in de roos, ook dit jaar was de groep van kandidaten zorgvuldig samengesteld, maar wat zou het programma zijn zonder Gilles De Coster? Met zijn rust en kalmte, zijn gekruiste armen en zijn droge humor is hij de geknipte persoon om iedereen bij de les te houden. Als Mollenvanger van KW kon ik deze topper enkele vragen stellen.

Dag Gilles, ben je ooit al eens boos geworden op een Mol of een kandidaat?

Neen, dat gebeurt niet. Ik kan me er ook geen enkele reden voor bedenken: onze kandidaten zijn het belangrijkste in heel de reeks, en wij registreren hoe ze het hele spel beleven en op welke manier ze dat doen. Ik ben altijd grote fan en zie niet in waarom ik kwaad zou kunnen worden op hen – zij zijn het die de reeks kleur geven (lacht).

Is er al een moment geweest dat de Mol een beetje anders deed dan vooraf afgesproken?

Ja, maar niet in die mate dat ik denk ‘wat doet die nu?’… het gebeurt voortdurend dat de mol anders ageert dan ik verwachtte, maar dat is dan ook geen enkel probleem. Met de mol voorzien we vooraf een aantal pistes die hij of zij kan bewandelen, maar in het moment zélf ligt de keuze altijd bij de mol zélf: die moet het spel spelen zoals hij of zij dat wil. Ook moet de mol natuurlijk vaak improviseren. Ik ben veel vaker verrast en gecharmeerd door hun inventiviteit en hun manier om in te spelen op onvoorziene omstandigheden.

Mollenvanger Marc Denys in gesprek met Gilles De Coster, presentator van De Mol

Heb je ooit al bijna zelf de Mol verklapt (tegenover de groep kandidaten of buitenwereld)?

Dat is me, met de hand op het hart, nog nooit overkomen. Na al die jaren is het een natuurlijke reflex geworden om dat geheim te houden. Ik zou het mezelf ook nooit vergeven. Ik vind het zélfs leuk om met mensen (kijkers én kandidaten) hun voeten te spelen als ik ook maar enigszins kan (lacht).

Hoever is iemand al gegaan om de naam van de Mol proberen te weten te komen?

Je zou van alles verwachten, maar de waarheid is dat mensen dat eigenlijk helemaal niet willen weten. Ik heb nog nooit oneerbare voorstellen gekregen of grote sommen geld aangeboden gekregen. Veel leuker is om het spel mee te spelen en op het einde te ontdekken of je het juist had. Niemand wil eigenlijk écht weten wie de mol is voor de finale. Behalve de kandidaten natuurlijk, maar zij zoeken dat uit door elkaar in de gaten te houden. Niet door het aan mij te vragen.

Mollenvanger Marc Denys in gesprek met Gilles De Coster, presentator van De Mol

Olympische proef: de sprint Salim vs. Bart. Niet verschoten toen beiden uitschoven? Wat zouden jullie gedaan hebben moest Christian de afvaller geweest zijn?

Dat ze beiden uitschoven lag aan de kiezeltjes die daar lagen, en dus was het voor ons ook enigszins verrassend. Maar het maakte de race wel héél spannend. Wat Christian betreft, of eender welke andere afvaller: we hadden 9 uitgewerkte scenario’s, eentje per kandidaat, en de vijfkamp zou er in sommige gevallen heel anders hebben uitgezien. Zonder in detail te gaan want het is eigenlijk niet meer relevant, maar er zou in sommige gevallen een andere discipline de finale zijn geworden, er zouden minder meters voorsprong kunnen worden verdiend, in sommige gevallen zou er geen joker zijn geweest, etc. Dit gezegd zijnde waren we heel blij met Salim: zo’n sportieve jonge gast stond garant voor een mooi eindspektakel.

Weet je altijd wie de afvaller is als de eliminaties starten en hoe bepaal je de volgorde (bij de start van dit seizoen was de volgorde bij de eliminatie alfabetisch, alleen werd… Els overgeslagen)?

Ja, natuurlijk weet ik dat. De volgorde hangt af van de inspiratie van het moment. Het moet altijd spannend zijn, het rode scherm moet op elk moment kunnen vallen. Als eerste, als vierde, als zevende, … op elk moment. De eerste eliminatie dit jaar ging inderdaad voor een deel alfabetisch. Ik wou graag beginnen met de mol, en daarna hebben we gewoon bepaald wanneer we rood gingen geven. Dat het bijna alfabetisch was, was eerder toeval.

Mollenvanger Marc Denys in gesprek met Gilles De Coster, presentator van De Mol

Kiezen jullie eerst een Mol en op basis daarvan een groep errond? Of is het de omgekeerde volgorde?

Die vraag ga ik wijselijk laten passeren. Sommige geheimen houden we liever intern. Maar beide scenario’s zijn natuurlijk mogelijk. Sowieso zijn molkeuze én groepssamenstelling allebei ontzettend belangrijk.

Is het al gebeurd dat een opdracht gedeeltelijk of volledig opnieuw moest opgenomen worden?

Neen, nog nooit. De opdracht en de uitkomst ervan zijn altijd heilig, dat doen we nooit opnieuw. Wel kan het gebeuren dat bijvoorbeeld een bepaalde handeling opnieuw wordt gefilmd achteraf omdat we onvoldoende beeld hebben. Maar stel je daar niet te veel van voor, dat zijn eerder korte dingetjes zoals ‘neem nog eens de envelop’. Sowieso heeft dat nooit impact op de uitslag van een opdracht. En als het een opdracht tegen de tijd is, en je moet je cameraploeg verplaatsen (we hebben er namelijk niet oneindig veel), dan wordt de tijd sowieso even stilgelegd. Ook dat heeft geen impact. Hoe een opdracht loopt en het resultaat ervan wordt nooit veranderd. Maar op het einde van de dag willen we wél alles goed in beeld hebben natuurlijk.

Mollenvanger Marc Denys in gesprek met Gilles De Coster, presentator van De Mol

Is het al gebeurd dat je een kandidaat moest berispen omdat hij probeerde onrechtmatig aan info te komen? Spieken, valsspelen… ?

Gelukkig niet. Onze kandidaten spelen het spel altijd volgens de regels. Wie de mol op het spoor is, raakt ver. De anderen niet. Maar die zoektocht hebben ze bij mijn weten altijd netjes gespeeld.

Stel dat het ondenkbare gebeurt… De Mol heeft iets ergs voor en kan niet meer verder… Wat dan? Is daar iets voor voorzien?

Daar zijn oplossingen voor, ja, maar die zijn niet om vrolijk van te worden. Zoiets zou de reeks simpelweg stopleggen.

Mollenvanger Marc Denys in gesprek met Gilles De Coster, presentator van De Mol

Is het al gebeurd dat jullie iemand tot Mol willen maken en dat hij/zij antwoordt liever kandidaat te zijn?

Neen. We weten dan ook héél goed aan wie we het vragen. We doen ons huiswerk. Kandidaten van wie we dat vermoeden, hebben we er héél graag bij als kandidaat. Je mag nooit iemand meenemen in een rol die hem of haar niet ligt.

Voor volgend seizoen is het maximum inschrijvingen bepaald op 10.000. Lezen jullie eerst de kandidatuurstellingen of bekijken jullie eerst de video’s?

We bekijken alles. Video én kandidatuurstelling. En neen: het is absoluut niet de bedoeling om iets professioneels in elkaar te steken, integendeel zelfs. Een gewoon selfie-filmpje is ruim voldoende: zolang we maar een idee krijgen wie je bent, hoe je praat, wat je te vertellen hebt, enzovoort. Ik weet dat het een cliché is, maar: wees jezelf en doe zoals je altijd zou doen, zo maak je het meeste kans (lacht).

Kan iedereen zich inschrijven? Stel je kan niet met de wagen rijden, … is dit een probleem?

Neen, dat hoeft geen probleem te zijn. We willen dat De Mol een programma vàn en vòòr iedereen blijft. Dus laat je vooral niet tegenhouden. We bekijken sowieso alles kandidaat per kandidaat. Het gaat niet om het feit of je een rijbewijs hebt, of je zwart of geel of groen bent, of je géén witlof lust of op de sossen stemt, het gaat om jou, en wie je bent (lacht).

Mollenvanger Marc Denys in gesprek met Gilles De Coster, presentator van De Mol

Een opdracht die anders uitdraaide dan voorzien, maar toch leuk was?

De calorieopdracht was een hele moeilijke. Die opdracht ligt al enkele seizoenen op onze ideeënplank, en dit jaar paste die goed in de reeks. Maar we hadden niet verwacht dat ze het zouden halen… en de mol ook niet, zoals je kon opmaken uit haar dagboek. Maar dat is niet zo erg: het was een zalig grappige namiddag. En het is absoluut niet erg als er eens iets ànders loopt dan hoe we dachten. We gaan van bepaalde scenario’s uit, maar dat is ook niet meer dan dat. Het zijn de kandidaten die het spel maken.

Weet de Mol altijd op voorhand wie het rode scherm zal zien?

Neen, nooit zelfs. Dat zou geen enkel nut hebben en het de mol enkel moeilijker maken op het moment zelf, als het rode scherm valt. Soms vermoedt de mol het wel, als hij of zij weet dat kandidaat X op een volledig fout spoor zit. Maar wij briefen dat nooit door.

De Mol kan soms heftig zijn voor de kandidaten. Hebben jullie al moeten bemiddelen als een ruzie te hoog opliep?

Gemoederen kunnen hoog oplopen, en dat is ook niet meer dan normaal met bepaalde opdrachten en twists die de kandidaten ondergaan. Maar we waken er altijd over dat het snel weer voorbij is. Er is nog nooit ruzie van gekomen alleszins. Er kunnen strubbelingen zijn, maar die worden snel weer vergeten. En eigenlijk is dat ook niet zo interessant. We zijn niet bang om te tonen als het eens wat moeizamer gaat, of als er een felle reactie is, maar we willen géén hijgerige tv maken die dat uitmelkt. Maar het is ook nooit gebeurd dat zoiets bleef hangen: kandidaten hebben elkaar oprecht graag en kunnen wel wat van mekaar verdragen. En de groepssfeer is altijd uitstekend geweest!

Mollenvanger Marc Denys in gesprek met Gilles De Coster, presentator van De Mol

Bedankt dat je voor KW al mijn vragen wou beantwoorden, Gilles!

Zondag in de allerlaatste aflevering worden alle sabotages uit de doeken gedaan en komen alle kandidaten opnieuw samen, waarschijnlijk door middel van een onuitgegeven Skype-reünie. Zeker kijken dus! Het wordt een laatste keer genieten van een opnieuw subliem molseizoen!

Ik wens je tot slot, lieve lezer, nogmaals te bedanken voor al die vriendelijke reacties via sociale media en om trouw mijn artikels te lezen! Ik vond het echt een eer om voor jullie en KW de mollenvanger van dienst te zijn en hopelijk tot volgend seizoen!

Mollengroetjes,

Marc Denys

Meer info vind je in de Mollengroep op Facebook: www.facebook.com/groups/Mollengroep