Molenaars ontmantelen draaiwerk vervallen Margrietmolen: “Dat een deel zal gebruikt worden voor de restauratie van andere molens, geeft me een goed gevoel“

Ouafia Snauwaert met op de achtergrond de Margrietmolen, waarvan de wieken al zijn verwijderd. © KVCL
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

De vervallen Margrietmolen in de Lindestraat in Pollinkhove, een deelgemeente van Lo-Reninge, werd maandag deels ontmanteld. Molenaars verwijderden de wieken en het binnenwerk. Wat nog bruikbaar is, wordt gerecupereerd en krijgt een nieuwe bestemming in andere molens. “Zo blijft de Margrietmolen toch een beetje voortbestaan”, zegt Ouafia Snauwaert uit Oostende, wiens vader wijlen Walter Snauwaert het draaiwerk destijds kocht.

De Magrietmolen dateert uit 1870 en is dus meer dan 150 jaar oud. De molen werkte tot 1958. Daarna geraakte de molen in verval. De Margrietmolen, ook wel Machuutmolen genoemd, werd eind vorig jaar door het kabinet van minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) op de lijst van definitieve opheffing gezet en verloor bijgevolg zijn status als beschermd erfgoed.

Het roerende en draaiwerk van de molen werd in 1976 gekocht door wijlen ingenieur-architect Walter Snauwaert uit Oostende die restauratieplannen voor verschillende molens over heel Vlaanderen opstelde. “Er was ook een dossier klaar voor de Margrietmolen”, zegt zijn dochter Ouafia Snauwaert. “Maar de restauratie is door omstandigheden, te complex om uit te leggen, niet doorgegaan. Een gemiste kans.”

Bruikbare onderdelen worden gerecupereerd

“Na de opheffing van de bescherming kwam alles in een stroomversnelling terecht”, gaat Ouafia Snauwaert verder. “We kwamen tot een overeenkomst dat het draaiende gedeelte van de molen mocht worden ontmanteld. Wel jammer dat dit niet eerder is gebeurd, want door de tand des tijd is veel verloren gegaan.”

Desondanks zijn veel onderdelen nog in een goede staat. Wat bruikbaar is, wordt gerecupereerd. “Zo krijgen die toch nog een zinvolle bestemming”, zegt de dochter van Walter Snauwaert, die bij de ontmanteling aanwezig was. “Het doet me wel iets. Ik zie het als een mooi eerbetoon aan mijn overleden vader. Dat een deel van het draaiwerk zal gebruikt worden voor de restauratie van andere molens, geeft me een goed gevoel. Zo blijft de Margrietmolen toch een beetje voortbestaan.”

Hout van olmen

Verschillende molenaars en molenliefhebbers sloegen maandag de handen in elkaar bij de ontmanteling, waarbij een grote kraan nodig was om het binnenwerk uit de stenen molen te hijsen. “We hebben veel bijgeleerd”, zegt een aanwezige molenaar. “Zo is het houten gedeelte van het draaiwerk gemaakt van het hout van olmen en niet van eik zoals vaak het geval was. Vermoedelijk moeten hier dus veel olmen hebben gestaan en werd daarom voor die houtsoort gekozen. Alles is ook in elkaar getimmerd met handgesmede nagels. Ook de vindingrijkheid van de vroegere molenaars om problemen en defecten aan het mechanisme op te lossen, is mooi om zien.”

Enkele van de gerecupereerde onderdelen hebben al een nieuwe bestemming. Zo zullen de aandrijfassen gebruikt worden voor de restauratie van de Tarandusmolen in Dikkelvenne. Ook de askop, de molenas en de molenstenen zijn nog intact en krijgen een nieuw leven. Wat met de rest van de molen zal gebeuren, is niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier