Vanaf volgende week richten de makers van het VTM-programma hun camera’s op de Ieperse Astrid Parret (29). Haar echtgenoot Maxence Sys begon vijf jaar geleden restaurant l’Autre Vie in het mondaine kunstenaarsdorp langs de Leie. In het programma worden Maxence en Astrid gevolgd op hun culinaire zoektocht naar inspiratie voor hun zaak.
In ‘Latem Leven’ worden een tiental (on)bekende inwoners gevolgd die in en rond het pittoreske dorp Sint-Martens-Latem – één van de rijkste gemeenten van ons land – hun leven of werk hebben opgebouwd. Dinsdag maken we kennis met Maxence Sys en zijn Ieperse echtgenote Astrid Parret (29).
“Ik heb mijn man leren kennen toen ik studeerde in Gent en samen met hem ben ik na mijn studies in Gent blijven plakken. Op een bepaald moment trof hij een pand in Sint-Martens-Latem en zo zijn we hier beland”, vertelt Astrid.
“Op vrijdag 13 november is het precies vijf geleden dat we ons restaurant l’Autre Vie openden, dat was ook op vrijdag de dertiende. Daarna opende mijn man een tweede restaurant, Pulpo, in Sint-Denijs-Westrem en vorig jaar opende hij een tweede vestiging van Pulpo in het centrum van Gent.”
“Terwijl l’Autre Vie de klassieke gastronomische keuken brengt, we hebben 14 op 20 in Gault&Milliau, is het concept van Pulpo eerder de mediterraanse bistrokeuken. Ik werk mee achter de schermen: ik hou me bezig met het personeel, de contracten, de sociale media, de leveranciers, …”
De makers van Latem Leven vonden Astrid en Maxence via Instagram. “Ze stuurden ons een berichtje dat ze alle aspecten van het leven in Sint-Martens-Latem in beeld wilden brengen en vroegen of ze ons ook mochten volgen”, gaat Astrid verder.
“Ik denk dat iedereen wel eens twee keer nadenkt voor je aan zo’n programma meedoet. Het was bovendien een nieuw programma, dus we wisten ook niet goed over wat het zou gaan. Uiteindelijk was het wel heel leuk en hebben we zeker geen spijt dat we meegewerkt hebben. Het was een ervaring die we van de bucketlist kunnen schrappen.”
Eigen kookboek
“Bij ons focussen de makers zich vooral op het culinaire aspect”, gaat Astrid verder. “Het gaat vooral over waar Maxence zijn inspiratie haalt. Zo zal dinsdag te zien zijn hoe we voor de selectie van onze wijnen naar de wijngaard gaan om te proeven. In de tweede aflevering gaat het vooral over het verjaardagsfeestje van Maxence.”
“Ze gingen ook mee toen we voor een culinaire trip naar Marbella reisden. Daar werkten we ook aan ons kookboek, dat Mediterrano zal heten en uitkomt in maart. Dan komen we in België terug en tonen ze hoe we alles uitvoeren wat we in Spanje geleerd hebben. Het gaat dus bij ons allemaal een beetje over eten en hospitality.”
Takeawaymenu
Sint-Martens-Latem heeft de reputatie het rijkste dorp van Vlaanderen te zijn. “Het is inderdaad speciaal om in Latem te wonen. Bij ons gaat het niet over rijkdom, maar vooral over het culinaire aspect”, zegt Astrid. “Normaal gingen ze ook meegaan op verschillende evenementen die we cateren, maar door de coronacrisis is dat allemaal niet kunnen doorgaan. Ook voor volgend jaar is alles al geannuleerd.”
“We lanceren nu wel een takeawaymenu dat je ieder weekend kan afhalen. Vorige weekend was dat meteen een schot in de roos. We hadden al meer dan 300 bestellingen en moesten zelfs mensen weigeren. We voelen dat de mensen ons steunen, gelukkig.”
Ieper
Van het Ieperse accent van Astrid is er niet veel meer te horen, hoewel ze nog heel regelmatig terugkeert naar haar geboortestad. “Mijn ouders zijn Stefaan Parret en Bernadette Cappoen. Ik heb ook nog een oudere broer Pius en een tweelingzus Pia, die nog in Ieper wonen. Mijn jongere zus Victoria woont in Brussel.”
“Ik kom zeker nog minstens twee keer per maand in Ieper. Of ik verwacht had dat ik in Sint-Martens-Latem ging terechtkomen? Totaal niet. Maar het leven is onvoorspelbaar. Wie had er vorig jaar gedacht dat we in zo’n coronasituatie zouden terechtkomen?”, besluit Astrid.
Televisie en radio
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier