Het stadsarchief heeft er sinds kort enkele nieuwe werken bij van wijlen Maurice Vander Meeren (1903-1983). De Tieltse schilder en beeldhouwer is het meest gekend voor zijn monumentaal religieus beeldhouwwerk, onder meer voor de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Al benadrukt zijn kleindochter dat hij een heel veelzijdig kunstenaar was.
Maurice Vander Meeren, die zijn atelier had in de Dwangstraat, maakte verschillende beeldhouwwerken die vandaag nog steeds in het Tieltse straatbeeld te zien zijn, maar hij maakte ook ontwerpen voor vlaggen en bedrijfslogo’s, schilderde landschappen en ontwierp zelfs hele interieurs. Hij was ook directeur van de Stedelijke Tekenschool (later de Stedelijke Kunstacademie, red.) en stond als voorzitter van het Versieringscomité vanaf 1959 mee aan de wieg van de Tieltse Europafeesten.
“Zijn bekendste werken zijn de religieuze beeldhouwwerken, maar mijn grootvader heeft zich altijd verzet tegen dat etiket. Hij was een heel veelzijdig kunstenaar”, zegt zijn kleindochter Christine Huys. Zij besloot een flink deel van het archief van de kunstenaar te schenken aan de stad, waarop het bestuur besloot om ook enkele werken aan te kopen. Het gaat om een houten sculptuur, vijf aquarellen van stoettaferelen uit 1954 en vijf houtskooltekeningen van priesters van de Onze-Lieve-Vrouweparochie. Zowel de archiefstukken als de kunstwerken van Vander Meeren zijn straks digitaal te raadplegen via archiefdatabank Probat en via Erfgoedinzicht.be. (SV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier