Wakken viert dubbel jubileum: 100 jaar kunstschilder Leon Beel en 10 jaar Mandelbode

Christ Callens, burgemeester Koenraad Degroote, Johan Meersman, Karin Beel en Kathleen Lagaisse in de Sint-Alphonsus-kapel, met voor hen enkele levensgrote reproducties van Mandelbode-covers. © VD
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het is precies 100 jaar geleden dat kunstschilder Leon Beel geboren is én tien jaar geleden dat de vernieuwde Mandelbode het licht zag. Beide jubilea gaan in Wakken niet onopgemerkt voorbij. Tijdens het kermisweekend eind augustus is er de grote tentoonstelling ‘En Route’. Op acht verrassende locaties kan je ruim honderd werken van Beel bewonderen, net als werk van een twintigtal andere kunstenaars. In de Sint-Alphonsuskapel zullen dan weer levensgrote reproducties uit 80 jaar Mandelbode hangen.

Tijdens het kermisweekend van zaterdag 31 augustus tot en met maandag 2 september én op Open Monumentendag 8 september kan je En Route in het centrum van Wakken bezoeken. “We zijn al ruim een jaar met de voorbereidingen bezig”, zegt Leons dochter Karin, die met haar partner Johan Meersman en het Comité Leon Beel alles in goede banen leidt. “Mijn vader is geboren op 24 april 1924. Hij is vooral bekend voor zijn schilderijen van het Leie-landschap, met bijzondere aandacht voor het vlasverleden en het boerenleven. Op latere leeftijd schakelde hij meer over op abstracte werken, met een voorkeur voor astrologie en sterrentekens. Hij leerde het vak van de Zultse kunstenaar Georges Dheedene.”

Leon ging in de jaren 70 voltijds als kunstschilder aan de slag. Later sleepte hij talloze prijzen in de wacht en mocht hij zelfs tot in Frankrijk exposeren. Hij overleed op 11 februari 2008. “We stellen op acht verrassende locaties ruim honderd van zijn kunstwerken tentoon”, zeggen Karin en Johan. “Daarnaast kan je er ook kunst van een twintigtal beeldende kunstenaars uit onze gemeente bewonderen in de Heilige Alphonsus-kapel in de Markegemsestraat. Voor de gelegenheid waan je je ook terug in de gloriedagen van cinema Ritz, die tussen 1946 en 1973 open was. Nu is Meubelen Desmet daar gevestigd. De locatie zal open zijn als één van de plekken voor de expo. Verder kan je ook kunst opsnuiven in het ouderlijk huis van mijn vader in de Oostdreef, waar overigens ook een gedenkplaatje hangt. Ook in de HuiskaMer op de Wapenplaats, A la cour de Ste Cécile, het Sociaal Huis, de kerk, het Kloosterhof in de Kapellestraat zal je schilderijen zien hangen. De oude pastorie op het kerkhof is dan weer het decor voor werken van Kunstkring De Kiem, waar ik deel van uitmaak.”

Expo in kapel

Ook De Mandelbode heeft iets te vieren. Het is tien jaar geleden dat Christ Callens en Kathleen Lagaisse van Lacraprint de publicatie nieuw leven inbliezen. “Maar ze bestaat al sinds 1943 en is dus al meer dan tachtig jaar oud”, zeggen ze. “Op 10 mei van dat jaar ging Jozef Desmet in op het verzoek van de burgemeester om wekelijks een blaadje uit te geven. Vanaf 1960 verschijnt de Mandelbode als voorpagina bij Kerk & Leven en dat blijft zo tot 1998. Het blad werd toen een advertentieblad met twaalf pagina’s en werd tweewekelijks gratis bedeeld. In april 2010 rolde de laatste editie van de drukpers. Drie jaar later namen wij met Lacraprint de drukkerij over. Een jaar later besloten we de Mandelbode als regionaal informatie- en aankondigingsblad nieuw leven in te blazen.”

Uit betrouwbare bron had het koppel vernomen dat er op zolder originele edities van de Mandelbode zouden opgeslagen zijn. “In enkele kartonnen dozen troffen we pakken vergeeld papier aan”, zegt Christ. “Het waren de authentieke exemplaren van de Mandelbode, netjes gerangschikt vanaf 1943. Omdat we nu ons tienjarig bestaan vieren, lieten we een aantal reproducties maken. Die gaan we tentoonstellen in de kapel. Voor de gelegenheid zullen we er ook ons Mandelbodecafé uitbaten.”

De expo is te bezichtigen op 31 augustus en 1 september van 10 tot 20 uur en op maandag 2 september van 14 tot 20 uur. Op Open Monumentendag kan je er van 10 tot 18 uur terecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier