Unieke tekening van Oostendse kunstschilder Léon Spilliaert toevertrouwd aan Koninklijke Bibliotheek van België

Een zelfportret van Léon Spilliaert. © Belga

De Koning Boudewijnstichting heeft een unieke tekening van kunstenaar Léon Spilliaert, die in 1881 geboren werd in Oostende, toevertrouwd aan de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR). De originele tekening ‘Le Sculpteur de masques’, die de affiche moest worden van de gelijknamige theatervoorstelling van Fernand Crommelynck, wordt opengesteld voor het publiek.

De tekening werd in 1907 vervaardigd als een eerste omslagontwerp voor ‘Le Sculpteur de masques’, een toneelstuk van de Belgische schrijver Fernand Crommelynck (1886-1970). “Het blad dateert uit Spilliaerts jonge jaren en de expressionistische sfeer en sombere schoonheid ervan zijn typerend voor zijn vroege, ‘zwarte’ periode”, aldus KBR.

Enkel op aanvraag

Het ontwerp van Spilliaert viel niet in de smaak bij de Brusselse uitgever Edmond Deman, die in 1907 het toneelstuk publiceerde maar voor een ander ontwerp koos. Een tweede, nooit uitgevoerd ontwerp van Spilliaert voor ‘Le Sculpteur de masques’, wordt bewaard in het Museum van Elsene.

De sombere schoonheid is typerend voor zijn vroege, 'zwarte' periode.
De sombere schoonheid is typerend voor zijn vroege, ‘zwarte’ periode. © gf

De ontwerptekening voor het toneelstuk wordt opgenomen in de Spilliaert-verzameling van KBR, met 150 tekeningen de grootste openbare verzameling van werken van de kunstschilder. De tekening zal enkel op aanvraag te zien zijn, zoals de andere documenten uit de collectie van het Prentenkabinet van KBR.

De Oostendse kunstschilder Léon Spilliaert (1881-1946), oudste van zeven kinderen, heeft nooit een formele academische opleiding als kunstenaar gevolgd. “Als autodidact ging hij zijn eigen weg en ontwikkelde hij zijn eigen, melancholische stijl. Vandaag wordt Spilliaert erkend als een van de meest invloedrijke Belgische kunstenaars van de vroege twintigste eeuw”, concludeert KBR.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier