Torhout zet één maand lang alle vormen van dementie in de kijker met tentoonstelling in cc de Brouckere

V.l.n.r. Anneke Verhelst, rusthuisdirecteur Françoise Devreese, schepen Joost Cuvelier, Nicolas Vanlersberghe en schepen Annick Vanderspurt. © JS
Johan Sabbe

Van zaterdag 31 augustus tot en met zaterdag 27 september kan er in het oud-stadhuis een tentoonstelling bezocht worden rond dementie. Bovendien heeft er op donderdagavond 19 september een theatervoorstelling plaats in het cc de Brouckere. Hiermee zet de stad alle vormen van dementie in de kijker. September is de Wereldmaand Dementie.

Met beeldmateriaal

De organisatie is in handen van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus en het Vrijetijdshuis. Ze slaan de handen in elkaar om dementie in de kijker te zetten. Wie interesse heeft, kan de tentoonstelling gratis bezoeken van maandag tot en met vrijdag tussen 10 en 12 uur en tussen 13.30 en 16 uur. Dan kan ook op zaterdag van 10 tot 14 uur. De toegang is gratis.

Het wordt een veelzijdige expositie met heel wat beeldmateriaal, poëzie, postkaarten, stripverhalen, cartoons, brochures en folders. Je wordt ondergedompeld in het thema en leert hoe je het best kunt omgaan met dementie. De bezoekers kunnen zich lid maken van de Alzheimerliga en voor scholen zijn er klasbezoeken mogelijk. Scan je de QR-code bij de posters, dan beluister je het verhaal van de persoon op de foto.

Voorstelling in het cc

Drie keer per maand organiseert het woonzorgcentrum Sint-Augustinus een contactkoor voor mensen met dementie. Vanuit muziek kunnen herinneringen en mooie momenten herbeleefd worden. In het contactkoor zingen de mensen samen liedjes op een trager tempo en een lagere toon. De bedoeling is om contact te maken met zichzelf en de anderen. Dit gebeurt altijd met livemuziek. Soms is er ook een lachoefening. Tijdens de tentoonstelling kun je daarover een mooi filmpje bekijken.

Soms is Anneke Verhelst, de referentiepersoon Dementie van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus, op de tentoonstelling aanwezig om extra toelichting te geven. Ze is er op de woensdagen 4, 11 en 25 september en op zaterdag 21 september.

In het cc de Brouckere is er op donderdag 19 september om 19.30 uur de theatervoorstelling De Mens in dementie. De toegangsprijs bedraagt 2 euro. Info: www.ccdebrouckere.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier