Tentoonstelling ‘Zie De Mens’ in Woon- en Zorghotel H. Hart in Kortrijk: “Er zitten pareltjes tussen”

De gedichtententoonstelling werd feestelijk geopend. © KDS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag werd in Kortrijk een gedichtententoonstelling op poten gezet samen met enkele bewoners van Woon- en Zorghotel H. Hart en deelnemers uit de werkgroep ‘DeMensZien’.

Naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag op 21 september is er met de leden van de werkgroep ‘DeMensZien’ van Woon- en Zorghotel H. Hart een gedichtententoonstelling op poten gezet samen met de bewoners van H. Hart. “De opdracht bestond erin om weer te geven wat een bepaald gedicht voor hen betekende. Op die manier wilden we op een artistieke manier brengen hoe het voelt om te leven met dementie.”

Meer dan 100 kunstwerkjes

Sommige leden van de werkgroep hebben zich zelfs gewaagd aan een zelfgeschreven gedicht. “Er zitten pareltjes tussen. We hebben hen een beetje geholpen met hun inspiratie en hen een klein duwtje in de rug gegeven, want ze durven al eens zeggen ‘we kunnen het niet’”, zegt medewerker Bianca.

Het resultaat mag er zijn: meer dan honderd mooie stijlvolle kunstwerkjes, die vrij kunnen bewonderd worden in Buda Gallery van Zorggroep H. Hart. Dit tot en met vrijdag 11 oktober. Buda Gallery kan bezocht worden via Buda Kitchen aan de Budastraat 52.

Stem vormen voor bewoners

De werkgroep ‘DeMensZien’ is sinds 2021 een vaste waarde binnen het Woon- en Zorghotel H. Hart. Deze werkgroep werd opgericht, specifiek om een stem te vormen voor bewoners met dementie binnen het H. Hart. “De bedoeling is ervoor te zorgen dat het zo goed mogelijk wonen en leven is binnen onze voorziening. We streven ernaar dat het ‘huis’ een echte ‘thuis’ mag worden voor iedereen. Verschillende disciplines werken hierrond samen, elk vanuit hun eigen expertise”, duidt verantwoordelijke dementiezorg H. Hart, Sarah Roose, en de trekker van ‘DeMensZien’. “Zo zetten we in het verleden reeds in op jaarlijkse vormingen voor de medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers, het aanbieden van infotassen aan familieleden, wanneer hun naaste bij ons komt wonen, een maandelijkse nieuwsbrief over het reilen en zeilen binnen Dementiezorg H. Hart, een ‘Mantelrugzak’ die kan worden ontleend door personeel, bewoners en mantelzorgers met info rond Dementie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier