Schilderijen van Clark Clarysse te zien in de gotische zaal van het stadhuis

Curator Clement Selleslagh, Marijke Pauwels, schepen Hannelore Vanhoenacker © Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In de gotische zaal van het stadhuis zijn er tot en met 30 maart onder de noemer ‘Impressie II’ 35 werken te zien van de Kortrijkse kunstenaar Clark Clarysse. Je ziet werken uit zijn figuratieve periode waarin de menselijke figuur en landschappen picturaal geëxploreerd worden. Maar ook meer abstracte landschappen gaan in dialoog met recentere figuratieve werken.

De schilderijen van Clark Clarysse (88) die op de tentoonstelling te zien zijn, zijn hoofdzakelijk afkomstig uit privécollecties. Het zijn voornamelijk werken uit de periode 1992-2020, olie op doek in een vrij groot formaat. “De tentoonstelling is een samenspel tussen passie en sereniteit”, duidt curator Clement Selleslagh. “Hij creëert zowel werken met potlood op papier, inkt op papier als olie op doek en varieert van abstracte en geometrische figuren over picturale landschappen naar zeer reële menselijke, vaak gekwelde figuren. Met dit spanningsveld schept Clark Clarysse een bevreemdend, maar logisch samenspel tussen passie en sereniteit. Maar altijd ontstaat er een universum waarin realiteit en verbeelding elkaar de hand reiken en moeiteloos samensmelten in een verzoenende tijdloosheid. Zijn kunst is zelden verhalend of drager van een boodschap. Zijn beelden getuigen van een grote concentratie en zijn meditatief in de betekenis van meditatie zonder beperking.”

Autodidact

Clark Clarysse werd geboren in Kortrijk op 24 februari 1937. Op heel jonge leeftijd begint hij al te tekenen en te schilderen, vooral portretten. In 1967 was hij laureaat van de belangrijke tweejaarlijkse prijs voor beeldende kunst, de Prix Jeune Peinture Belge. Deze prijs heet nu kortweg de Belgian Art Prize. Clark Clarysse is een autodidact en zijn werk valt moeilijk onder één noemer te vatten. Het balanceert constant tussen figuratief en abstract, tussen tederheid en agressie, tussen licht en donker. Tussen yin en yang, zeg maar. Zijn fascinatie voor het zenboeddhisme is daar niet vreemd aan. Deze authentieke wisselwerking en dualiteit vind je ook terug in zijn materialen, zijn stijlen en zijn onderwerpen.

“Je moet weten dat Clark bijna nooit uit zijn huis komt en de publiciteit schuwt. Na al die jaren is hij voor mij nog altijd een vriend en een belangrijk kunstenaar. Ik wil voor geen geld van de wereld zijn schilderijen missen omdat ze zo een centrale plaats innemen in mijn leven en dit van mijn echtgenote Marijke”, besluit curator Clement Selleslagh.

De tentoonstelling te zien van dinsdag tot vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content