Sabin Nijs stelt tentoon in het stadhuis van Damme

De expo van Sabin Nijs is er tot 21 juni. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Van zaterdag 1 juni tot en met vrijdag 21 juni exposeert beeldend kunstenaar Sabin Nijs – als artiest kortweg Sabin genoemd – in de hallen van het stadhuis in Damme. De man is afkomstig uit het Limburgse Sint-Truiden, maar woont nu al ettelijke jaren aan de kust.

Sabin heeft al van op jonge leeftijd een creatieve roeping en is zijn hele leven blijven tekenen en schilderen. “Voor de financiële zekerheid koos ik destijds wel voor een beroep als rijinstructeur, maar ik ben daarnaast altijd creatief bezig gebleven”, liet Sabin eerder al aan onze krant weten. Sinds zijn pensioen kwam er dus heel wat tijd vrij en Sabin kwam in aanraking me de wereld van de fotografie.

Na zijn opleidingen in de teken- en schilderkunst en de klassieke fotografie kreeg hij steeds meer interesse in een combinatie van al deze mogelijkheden. “Ik noem mezelf een vrije kunstenaar die drie disciplines weet te hanteren: digitale kunst, acrylwerken en mixed media. Mijn werken zijn enerzijds poëtisch en anderzijds zeer expressief”, legt Sabin uit. “Zonder dat dit een remming inhoudt, houd ik me wel vast aan drie belangrijke waarden in de beeldende kunst: compositie, contrast en saturatie. Verrassend, vernieuwend, gedurfd en tegelijk bescheiden zijn enkele adjectieven die op mijn werk kunnen geplakt worden.”

Mooi kader

Sabin toont zich alvast tevreden en bevoorrecht dat hij in het mooie kader van het stadhuis van Damme kan tentoonstellen. “Ik stel eerder zelden tentoon en als ik het doe is het als solo-artiest, niet in groepstentoonstellingen. Mijn exclusieve manier van werken en het brede gamma aan inspiratie lenen zich daartoe. Het thema Eva, de oermoeder, komt vaak op een subtiele manier aan bod in mijn werk. De oorsprong van de aarde en de mens, de natuur, de rust maar ook het vervreemdende komen vaak terug. Voorzie dus gerust wat extra tijd om deze uitgebreide tentoonstelling te bezoeken. Vooral in de weekends zal ik persoonlijk aanwezig zijn en dan geef ik de bezoekers graag wat toelichting.”

De expositie is iedere dag van 1 juni tot en met 21 juni toegankelijk van 11 tot 19 uur.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier