Pas ontdekte briefwisseling van Ensor op expo ‘Vive la Sociale’ in Oostende

Bij de pas ontdekte brieven van James Ensor poseren v.l.n.r. Alain Delanghe mede-uitgever van het boek ’Vive la Sociale’, Gregory Boite en Herr Seele. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

De kunstexpo ‘Vive la Sociale ‘met werk van Herr Seele en Kama in de Oostendse Villa Volta presenteert vanaf vandaag ook negen onuitgegeven, handgeschreven brieven van James Ensor.

De negen brieven, neergeschreven op de achterzijde van zes postkaarten en drie brieven, werden per toeval opgediept door een wakkere Wesley Vyvey van de verkoopzaal ‘De Zoeten Inval’ ook bekend als ‘De Snuffel’ bij het leeghalen van een inboedel.

Vandaag zijn de nooit eerder gepubliceerde en met de hand netjes neergepende velletjes door iedereen te raadplegen in een van de exporuimtes van Villa Volta. Het betreft vooral correspondentie van de Oostendse meester aan een aantal auteurs en ze handelen over het al of niet deelnemen aan komende tentoonstellingen van onder meer de kunstenaarskring ‘Vie et lumière’. Die werd opgericht in 1904, met als een van de inspirerende krachten kunstschilder Emile Claus. Andere leden waren onder andere Anna Boch, Georges Lemmen en James Ensor. De brieven worden nu verder onderzocht door Gregory Boite, bibliotheekmedewerker in Mu.ZEE.

Luxe-editie

Ondertussen trok de expo ‘Vive la Sociale’ van Herr Seele en Kama met als special guest Cowboy Henk tot vandaag ruim 2.500 bezoekers. Ook tal van bekende en minder bekende Oostendenaren figureren op pastiches van bekende Ensorwerken.

Ondertussen verscheen ook de hardcover luxe-editie van ‘Vive la Sociale’ op 250 exemplaren. Een uitgave van Uitgeverij Hoekaf en vzw Herr Seele. Een speciale editie van het boek in een foedraal en beperkt tot 15 exemplaren en door de auteurs rijkelijk gesigneerd kost 150 euro.

De expo vindt plaats in Villa Volta, waar ooit Herr Seeles grootmoeder woonde. Dat is in de Euphrosine Beernaertstraat 150 in Oostende. De expo loopt nog tot 22 september e.k.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier