Ookunst heeft Oog Voor Kunst tijdens Kunstroute: “Onze lat ligt altijd hoog”

Het Ookunst-bestuur is klaar voor de 23ste editie van de Kunstroute. Magda Clauw, Roger Leyn, Etienne Desmet, Franky Mommerency, Gaby Marcus en Tine Lievens vatten post bij een kunstwerk van Dirk De Keyzer. © Foto Coghe
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

Tijdens het hemelvaart- en pinksterweekend ademt Kortemark weer kunst dat het een lieve lust is: 84 kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren tijdens de 23ste Kunstroute die doorheen de gemeente loopt.

“Verschillende locaties, verspreid over het centrum van Kortemark, Huilaert, Werken en Handzame vormen het decor voor schilderijen, keramiek, sculpturen in metaal, brons, steen, glas en papiercreaties”, aldus Roger Leyn en Tine Lievens van Ookunst. “We mogen niet alleen kunstenaars uit eigen gemeente verwelkomen, maar ook een 66-tal gastkunstenaars uit Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Frankrijk. Onze werktitel voor dit jaar is Oog voor Kunst. We moeten elk jaar keihard zoeken naar nieuwe kunstenaars, want elke kunstenaar die geen lid is van Ookunst mag slechts om de vijf jaar deelnemen. Daarmee vermijden we dat we ieder jaar dezelfde kunstroute aanbieden aan onze sympathisanten en bezoekers. We zijn ondertussen al 23 jaar bezig, dus we hebben een aardig kunstenaarsbestand van ongeveer 800 namen opgebouwd. Dit jaar mogen we weer twaalf artiesten uit Nederland verwelkomen, terwijl er vier uit Frankrijk naar Kortemark afzakken. Er komen vanzelfsprekend ook heel wat aanvragen van kunstenaars zelf bij ons toe, maar we houden eraan om iedereen te screenen, want we willen de kwaliteit van onze Kunstroute consequent hoog houden.”

Wegenwerken

“Onze uitgestippelde route van 25 km kan iedereen met de fiets of met de wagen rijden. Starten doe je bij de oude site Hyboma in de Wilgenlaan of in Sint Jan de Deo. De vele omleidingen en wegenwerken die momenteel in onze gemeente aan de gang zijn, bezorgden ons al heel wat slapeloze nachten. We zaten al samen aan tafel met de dienst mobiliteit van de gemeente om dit probleem aan te pakken”, vertelt de organisatie.

Opvolging

Tientallen werken van kunstenaars worden zowel binnen als buiten tentoongesteld. Die zijn allemaal verzekerd, je weet maar nooit. We zijn met ons bestuur allemaal geen drie maal zeven meer, maar we horen dat helemaal niet graag. We zijn natuurlijk altijd blij als jonge mensen zich aanbieden om lid te worden en daarenboven ook zelf kunstenaar zijn. We hopen dat op deze manier de opvolging verzekerd is. Wie zich dus geroepen voelt, mag ons altijd een seintje geven”, klinkt het.

Meer info op www.oo-kunst.be.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier