Men wil de Sint-Laurentiuskerk in Kooigem als fietskerk profileren. Daarom werd kunstenaar Olivier Bulteel gevraagd een installatie te maken die blijvend in de kerk zal staan. Het werk zal dit weekend voor het eerst te zien zijn tijdens Buren bij Kunstenaars.
Om de kerk in Kooigem een nieuwe functie te geven, wil men er een fietskerk van maken. Om dit meer in de kijker te plaatsen werd aan Olivier Bulteel uit Sint-Denijs gevraagd een kunstwerk te maken die permanent in de kerk zal blijven staan. Uiteraard moest er wel een link zijn met de fiets.
Wij ontmoetten de kunstenaar in de kerk. “Mijn artistieke werk valt niet onder één noemer te vatten. Ik maak schilderijen, tekeningen en steeds vaker ook installaties. Dit werk hier, in opdracht voor de Sint-Laurentiuskerk van Kooigem, is zo’n typische installatie voor de publieke ruimte. Het is gebaseerd op de horizontale strepen van de kampioenentrui in het wielrennen”, zegt Olivier.
Olympisch
Met de Olympische Spelen in Parijs nog fris in het geheugen ging hij aan de slag. Zijn onderzoek bracht hem bij de vijf olympische ringen, die staan voor passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit. Diezelfde kleuren vinden we ook terug op de wereldkampioenentrui. “De kandelaars die je in de installatie ziet zijn opgebouwd van klein naar groot. De kleuren zijn gerangschikt in de volgorde van de strepen op de regenboogtrui. Het symboliseert de verschillende stappen en evolutieprocessen die je als sporter, maar ook als mens, moet doorlopen om helemaal aan de top te komen: figuurlijk maar ook letterlijk op het bovenste trapje. De ultieme bekroning, de gouden medaille.”
Het werk heeft tegelijkertijd ook zijn kerkelijke functie. “We steken kaarsen aan voor een standbeeld, een heilig beeld of een heilige, in dit geval de heilige Laurentius. Laurentius wordt vaak voorgesteld als een diaken: met een dalmatiek of een stool die hij schuin over zijn borst draagt. Hij heeft meestal een rooster en een martelaarspalm bij zich, die herinneren aan de legende van zijn marteldood.”
Les chandeliers olympiques is de titel van de installatie van Olivier Bulteel. Het werk geeft bij het binnenkomen een ietwat bevreemdende indruk die ons even doet stilstaan. Niet alleen bij het verhaal van de heilige Laurentius, maar het legt ook een link naar onze hedendaagse maatschappij. “De ware rijkdom zit vaak verborgen in uitzonderlijke prestaties voor de medemens, in alledaagse kleine dingen die vaak niet genoeg in het daglicht komen. Door het aansteken van een kaars zetten we iemand uit onze omgeving heel even in het daglicht. Dat kan een overleden persoon zijn maar evengoed iemand die er dagelijks voor ons is. Het licht is ook een teken van hoop.”
Interactief
De installatie heeft niet alleen oog voor de artistieke schoonheid, de kunstenaar wil bovenal een boodschap van verbondenheid en doorzettingsvermogen meegeven. “Tijdens onze fietstocht door het leven komen we heel wat obstakels tegen. Het licht dat hier in dit kunstwerk aangestoken wordt, zorgt ervoor dat we de hoop niet verliezen als het wat moeilijker wordt… Het is dan ook de bedoeling dat de bezoeker een kaars kan aansteken en op de kandelaars plaatsen.”
Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober stellen een negental kunstenaars uit Kooigem en omgeving hun werk tentoon in de Sint-Laurentiuskerk van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. De groepstentoonstelling bevat grafiek, keramiek, tekenkunst, schilderijen, beeldhouwwerken…
Naast de installatie zijn er ook schilderijen te zien van Olivier Bulteel, die eveneens zijn atelier openstelt in de Kannootdries 33 in Sint-Denijs.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier